Dva chleby z pekárny, oba s jogurtem v těstě. První – s dýňovým semínkem, je i s přídavkem žitného kvásku, semenáček je čistě drožďový.
Jogurtový chléb s dýňovým semínkem
(titulní foto)
Suroviny:
125 g bílého jogurtu
250 ml vody
2 rovné lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
40 g dýňového semínka (asi 3 vrchovaté lžíce)
130 g žitné celozrnné mouky jemné
430 g hladké mouky
10 g droždí
2 lžíce žitného kvásku
Postup:
všechny suroviny dáme do pekárny, nejdříve tekuté, pak tuhé a zapneme program Celozrnný (déle kyne i peče).
Díky kvásku vydrží chleba dlouho pružný a dobrý.
Semenáček jogurtový
Suroviny:
100 g hustého bílého jogurtu
250 ml vody
lžíce oleje
1,5-2 rovné lžičky soli
po lžíci dýňového, lněného, sezamového a slunečnicového semínka
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
10 g droždí
Postup:
všechny suroviny dáme do pekárny (nejdříve tekuté, pak tuhé) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní).
Chleba je nádherně nakynutý, pružný a na řezu strakatý semínky.
Ivo, když bych z tohoto těsta chtěla udělat bulky, mám nějak měnit množství tekutin nebo droždí? Dík
Poku máte na mysli Semenáček, ubrala bych vodu, i 40-50 g – přikápnout podle potřeby můžete během míchání.
Droždí asi 15 g.
Ano, chci takto zkusit Semenáček, pak napíšu, jak jsem dopadla.
Dobrý den Ivo, chtěla jsem se zeptat, zda dáváte ty semínka hned se všemi surovinami a nebo až po signálu pekárny? Děkuji Martina
Dobrý den,
ano, semínka dávám hned :-)
Iva
Dobry den, muzu se prosim zeptat, seminka před pridanim nejak namacite nebo je rovnou soupnete do testa? Moc dekuji, hezky den :)
Dobrý den, nenamáčím, rovnou přidám do těsta.
Iva