Dva chleby z pekárny, oba s jogurtem v těstě. První – s dýňovým semínkem, je i s přídavkem žitného kvásku, semenáček je čistě drožďový.

 

Jogurtový chléb s dýňovým semínkem

(titulní foto)

Suroviny:

125 g bílého jogurtu
250 ml vody
2 rovné lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
40 g dýňového semínka (asi 3 vrchovaté lžíce)
130 g žitné celozrnné mouky jemné
430 g hladké mouky
10 g droždí
2 lžíce žitného kvásku

 

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny, nejdříve tekuté, pak tuhé a zapneme program Celozrnný (déle kyne i peče).
Díky kvásku vydrží chleba dlouho pružný a dobrý.

 

 

 

Semenáček jogurtový

Suroviny:

100 g hustého bílého jogurtu
250 ml vody
lžíce oleje
1,5-2 rovné lžičky soli
po lžíci dýňového, lněného, sezamového a slunečnicového semínka
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
300 g hladké mouky
10 g droždí

 

Semenáček jogurtový

-vysoký na řezu-

Postup:

všechny suroviny dáme do pekárny (nejdříve tekuté, pak tuhé) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní).

Chleba je nádherně nakynutý, pružný a na řezu strakatý semínky.