Chleba s prefermentem a lžící kvásku
Při zkoušení tohoto chleba jsem vycházela z toho, co se mi nedávno stalo – jednoduše a prostě mi došlo droždí a koupit ho nebylo kde. Náš vesnický krámek má velmi omezenou otevírací dobu a do města se takhle navečer už nikomu nechtělo….
Droždí tehdy zbylo opravdu maličko – pouhé 3 g, a přesto jsem chléb upekla. (Podrobný popis tady….)

Kamarádka, které jsem to vyprávěla, mi navrhla zkusit stejný recept znovu, jen droždí nechat pracovat v prefermentu. Chleba byl z toho fantastický, nesrovnatelně lepší, než zadělaný na záraz, s původním množstvím droždí.

 

SUROVINY:

340 g vody
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
70 g žitné chlebové mouky
190 g pšeničné chlebové mouky
230 g hladké mouky
lžíce žitného kvásku
3 g droždí (čerstvého, z kostky)

 

Chleba s prefermentem a lžící kvásku

Chleba s prefermentem a lžící kvásku

 

POSTUP:


z nachystaných surovin odebereme 150 g vody, 150 g hladké mouky a droždí, umícháme a zakryté necháme 10-12 h pracovat.

Vykvašený preferment dáme do pekárny, přidáme všechny ostatní suroviny a použijeme program Těsto. Po jeho ukončení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto dokynout, pokud to vůbec potřebuje (maximálně 20-30 minut).

Zapneme program Pečení a upečeme.

 

Chleba s prefermentem a lžící kvásku

…na řezu….

 

Chleba má mechovou střídu, nádherně voňavou a také pružnou. Chuťově je mnohem lepší, než tentýž chleba, v pekárně upečený klasicky, s obvyklou dávkou droždí.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.