vícezrnný chleba

Tři chleby do pekárny, kynuté droždím, ale s přídavkem kvásku – pomůže těstu nakynout, ochutí ho a zlepší mu i trvanlivost.

 

Vícezrnný chleba

vícezrnný chleba - řez

vícezrnný chleba – řez

(titulní foto)

Suroviny:

200 ml vývaru z melty
100 ml vody
lžička cukru
20 g oleje
2 rovné lžičky soli
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
100 g žitné celozrnné mouky jemné
340 g hladké mouky
2 lžíce slunečnicového semínka
lžíce lněného a lžíce sezamového semínka
12 g droždí
2 lžíce hustého kvásku

Postup:

Do pekárny vložíme suroviny v pořadí tekuté, sypké, kvásek dáme navrch na mouku, kus od kvasnic.
Zapneme program Celozrnný, těsto déle kyne. Můžeme ale upéct i na program Základní.

 

Kmíňák

kmíňák

kmíňák

 

Suroviny:

150 ml (g) piva
160-170 ml (g) vody
2 lžičky soli
lžička cukru
3 lžičky oleje
3 lžičky kmínu ( + lžička na posypání před pečením)
350  g pšeničné chlebové mouky
120 g pšeničné celozrnné mouky jemné
70 g žitné celozrnné mouky jemné
2 lžíce hustého žitného kvásku
10-12 g droždí

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny tekuté, sypké, na mouku kvásek, mimo od droždí a zapneme program Celozrnný – má delší kynutí.

Před třetím kynutím můžeme pomoučenou rukou vyndat háky, ale také urovnáme těsto a posypeme ho kmínem.

Chleba je větší a překvapivě lehounký.

 

Škvarkový chleba

škvarkový chleba - řez

škvarkový chleba – řez

Suroviny:

200 g vody
40 g mletých a 50 g krájených škvarků
2,5 lžičky drceného kmínu
lžička cukru
1/2 lžičky sušeného česnek
1,5 lžičky soli
70 g celozrnné pšeničné mouky
70 g žitné chlebové mouky
280 g hladké mouky
lžíce hustého kvásku
8-9 g droždí.

 

Postup:

škvarkový chleba

škvarkový chleba

 

 

Vše dáme do pečky v pořadí tekuté suroviny, pak sypké a zvolíme základní program.
Po posledním kynutí jsem ho potřela zbytkem vejce a posázela dýňovými jadérky….

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.