Delší dobu jsem hledala a zkoušela recept na chleba z pekárny, který nám bude chutnat nejvíc – nakonec to vyhrál Kváskový s bramborákem. Následující tři recepty jsou na tři povedené chleby, každý jinak chutnající nebo vonící.

Sýrový chleba s restovanou cibulkou

(titulní foto)

Suroviny:

310 ml vody
2 lžíce oleje
1,5 lžičky soli
80 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
70 g žitné chlebové mouky
70 g pšeničné celozrnné mouky jemné
lžička cukru
2 lžičky restované cibulky
lžíce žitného kvásku
400 g hladké mouky
10 g droždí

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a použijeme program Základní (Klasik).

Chleba výrazně voní už při pečení.
Restovanou cibuli používám koupenou, ale můžete si ji, nakrájenou nadrobno, osmahnout i doma a do chleba ji přidat bez tuku, na kterém se smažila.

 

 

Tvarohový chleba

Tvarohový chleba

Tvarohový chleba

Suroviny:

240 ml vody
60 g strouhaných vařených brambor
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžička cukru
lžíce oleje
100 g tvarohu
100 g žitné chlebové mouky
120 g pšeničné chlebové mouky
200 g hladké mouky
40 g pšeničných klíčků
10 g droždí
2 lžíce kvásku

Postup:

Suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké) a použijeme program Základní (Klasik).

 

 

Lehounký pšenično-žitný chléb

Lehounký pšenično-žitný chlebík

-s dýňovými semínky-

Suroviny:

300 ml vody
lžička cukru
14 g droždí
25 g oleje
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžíce hustého kvásku
2 lžíce bramborové kaše nebo strouhaných brambor
3 lžíce semen (dala jsem dýňová)
240 g žitné chlebové mouky
270 g hladké mouky

 

Postup:

Do pekárny dáme 150 ml vody, cukr, droždí, 60 g žitné a 110 g hladké mouky a necháme projet program Těsto až do konce.
Pak přidáme zbytek surovin a pekárnu zapneme na Základní program (většinou 3.30h).

Tento chléb je pórovitý, poměrně hodně nadýchaný (ale ne buchtovitý), docela tmavý, krásně voní a je výborný i na druhý den.