Bramborový chlebíček s vanilkou

Další čtyři vyzkoušené recepty na sladké kynuté chlebíky (mazance).

  • První je zvláštní použitím vařených brambor do těsta – udrží ho déle měkké a není vysušené. A že jsou v něm brambory, zaručeně nepoznáte.
  • Další je ochucený ořechy, rozinkami a jablkem, které rovněž pomáhá udržet střídu déle vláčnou.
  • Recept na BBB můžete využít nejen tehdy, když je chuť na sladké, ale využijete do něj i ty banány, které jsou určeny k rychlé spotřebě.
  • Lehounce nakyslý jogurtovník je nejen dobrý, ale provoní celý byt.

 

 

Bramborový chlebíček s vanilkou

(titulní foto)
Suroviny:
120 ml vody
150 g strouhaných vařených brambor
1 vejce
50-60 g tuku
80 g cukru
vanilkový cukr
5 lžiček citrónové šťávy
koření Voňavé pečení s vanilkou
(nebo aspoň citrónová kůra)
360 g hrubé mouky
110 g polohrubé mouky
10-12 g droždí
větší hrst rozinek

 

Postup:
všechny suroviny dáme do formy pekárny (tekuté, pak tuhé) a zapneme program Sladký (tj. – hnětení, kynutí a pečení sladkého kynutého těsta) nebo pokud ho nemáme, použijeme program Základní.

Po druhém hlazení (promíchání) můžeme vyndat háky a pokud je třeba, urovnáme povrch těsta.
Pohlídáme závěrečné pečení, bochník stačí péct 40-45min.

Chlebíček krásně voní, je měkounký a není suchý. I druhý den po upečení chutná jen tak, ničím nenamazaný.

Ořechovo – jablečný mazanec

Suroviny:
250 ml kefíru

100 g hrubé mouky
490 g hladké mouky
špetka soli
vanilkový cukr
60 g cukru
lžíce marmelády (asi 30-40 g)
1 vejce
110 g mletých ořechů
70 g strouhaného jablka
lžička citrónové šťávy
50 g rozpuštěné Hery
větší hrst rozinek
10 g droždí

ořechovo-jablečný mazanec

-na řezu s rozinkami-

 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Klasik (Základní).
Péct stačí 40-45 minut, jestli je hotový, zkontrolujeme špejlí.

 

BBB – banánovo brusinková bábovka

Suroviny:
160 ml vody
1 vejce
100 g měkké Hery
200 g banánů
(krájených na kolečka, při hnětení se pak úplně rozmělní)
80 g sušených brusinek
60 g cukru
4 lžičky citronové šťávy
špetka soli
120 g polohrubé mouky
425 g hladké mouky
15 g droždí

 

BBB - banánovo brusinková bábovka

-s očky brusinek-

 

Postup:
Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme buď program na kynuté těsto (Sladký) nebo můžeme pekárnu na program Dort či Koláč nechat těsto jen vymísit, pak ji na 2 min zapneme na program Pečení (aby se prostor v pekárně optimálně nahřál) a po jeho vypnutí necháme bábovku nakynout.
Asi po 45min zapneme program Pečení, který po 40-45min vypneme. (Raději upečení bábovky zkontrolujeme vpíchnutím špejle.)
Bábovka je mimořádně vláčná, nepotřebuje mazat máslem a brusinky v ní nedovolují, aby byla mdlé chuti.

Pro opravdu velikou pekárnu nebo do bábovkové formy (a upéct v troubě) můžete použít toto množství surovin:
200 ml vody, 1 vejce a 1 žloutek, 120 g měkké Hery, 250 g banánů (krájených na kolečka, při hnětení se pak úplně rozmělní), 80-100 g sušených brusinek, 80 g cukru, 4 lžičky citrónové šťávy, špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 530 g hladké mouky, 20 g droždí

Kokosový jogurtovník

Kokosový jogurtovník

-voňavá cihlička-

Suroviny:
300 g bílého jogurtu
100 g rozpuštěné Hery
90 g kokosu
90 g cukru
2 lžičky citrónové kůry
1 vejce a 1 žloutek
15 g droždí
2-3 lžičky citrónové šťávy
390-400 g hladké mouky

 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Základní. Pečeme pouze 40, max.45 min.

Kokosový jogurtovník

-žluťounký průřez-

Nebo můžeme použít program na pečivo s kypřícím práškem – Koláč, necháme těsto pouze umíchat, pak vytáhneme metličky, zapneme na 1-2 minutky program Pečení (aby bylo v pekárně teplo na kynutí). Pak pekárnu vypneme a asi 40-50min necháme jogurtovník kynout. Zapneme program Pečení na 40min a moučník upečeme. (Jestli je propečený, zkusíme špejlí)

 

 

 

 

                              

5 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den, pekla jsem dnes banánovo-brusinkovou bábovku. Dělala jsem z polovičního množství a do menší formy na chlebíček. Je opravdu velmi měkkounká, ale pro nás opravdu málo sladká. Byla by dobrá, kdybych přidala cukru?

    • Dobrý den, to přeci musíte vědět Vy sama, jestli by byla dobrá! 🙂 Pokud víc sladíte, klidně cukr přidejte!
      Iva

      • Děkuji. Víte nám vždycky babička pekla mazance a vánočky, které jsme nikdo moc nemuseli, protože byly bez chuti. Když jsme se jí ptali, jestli by nám to trošku víc osladila, říkala, že by těsto kvůli cukru bylo suché, špatně vykynuté, tvrdé a tak podobně. Mamka říká, že je to hloupost, ale já jsem to radši nikdy neriskovala. 🙁 Teď to ale určitě vyzkouším, protože tak hebounké těsto jsem snad ještě nejedla 🙂

        • Ne, to se určitě babička mýlila – cukr nezpůsobí to, že je těsto suché. Špatně vykynuté možná, protože když je těsto přeslazené, hůř kyne, často je třeba přidat droždí navíc. Však vyzkoušejte přisladit trochu víc a uvidíte. A při příštím pečení můžete ještě třeba přidat o lžíci cukru víc 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.