Další čtyři vyzkoušené recepty na sladké kynuté chlebíky (mazance).

  • První je zvláštní použitím vařených brambor do těsta – udrží ho déle měkké a není vysušené. A že jsou v něm brambory, zaručeně nepoznáte.
  • Další je ochucený ořechy, rozinkami a jablkem, které rovněž pomáhá udržet střídu déle vláčnou.
  • Recept na BBB můžete využít nejen tehdy, když je chuť na sladké, ale využijete do něj i ty banány, které jsou určeny k rychlé spotřebě.
  • Lehounce nakyslý jogurtovník je nejen dobrý, ale provoní celý byt.

 

 

Bramborový chlebíček s vanilkou

(titulní foto)
Suroviny:
120 ml vody
150 g strouhaných vařených brambor
1 vejce
50-60 g tuku
80 g cukru
vanilkový cukr
5 lžiček citrónové šťávy
koření Voňavé pečení s vanilkou
(nebo aspoň citrónová kůra)
360 g hrubé mouky
110 g polohrubé mouky
10-12 g droždí
větší hrst rozinek

 

Postup:
všechny suroviny dáme do formy pekárny (tekuté, pak tuhé) a zapneme program Sladký (tj. – hnětení, kynutí a pečení sladkého kynutého těsta) nebo pokud ho nemáme, použijeme program Základní.

Po druhém hlazení (promíchání) můžeme vyndat háky a pokud je třeba, urovnáme povrch těsta.
Pohlídáme závěrečné pečení, bochník stačí péct 40-45min.

Chlebíček krásně voní, je měkounký a není suchý. I druhý den po upečení chutná jen tak, ničím nenamazaný.

Ořechovo – jablečný mazanec

Suroviny:
250 ml kefíru

100 g hrubé mouky
490 g hladké mouky
špetka soli
vanilkový cukr
60 g cukru
lžíce marmelády (asi 30-40 g)
1 vejce
110 g mletých ořechů
70 g strouhaného jablka
lžička citrónové šťávy
50 g rozpuštěné Hery
větší hrst rozinek
10 g droždí

ořechovo-jablečný mazanec

-na řezu s rozinkami-

 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Klasik (Základní).
Péct stačí 40-45 minut, jestli je hotový, zkontrolujeme špejlí.

 

BBB – banánovo brusinková bábovka

Suroviny:
160 ml vody
1 vejce
100 g měkké Hery
200 g banánů
(krájených na kolečka, při hnětení se pak úplně rozmělní)
80 g sušených brusinek
60 g cukru
4 lžičky citronové šťávy
špetka soli
120 g polohrubé mouky
425 g hladké mouky
15 g droždí

 

BBB - banánovo brusinková bábovka

-s očky brusinek-

 

Postup:
Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme buď program na kynuté těsto (Sladký) nebo můžeme pekárnu na program Dort či Koláč nechat těsto jen vymísit, pak ji na 2 min zapneme na program Pečení (aby se prostor v pekárně optimálně nahřál) a po jeho vypnutí necháme bábovku nakynout.
Asi po 45min zapneme program Pečení, který po 40-45min vypneme. (Raději upečení bábovky zkontrolujeme vpíchnutím špejle.)
Bábovka je mimořádně vláčná, nepotřebuje mazat máslem a brusinky v ní nedovolují, aby byla mdlé chuti.

Pro opravdu velikou pekárnu nebo do bábovkové formy (a upéct v troubě) můžete použít toto množství surovin:
200 ml vody, 1 vejce a 1 žloutek, 120 g měkké Hery, 250 g banánů (krájených na kolečka, při hnětení se pak úplně rozmělní), 80-100 g sušených brusinek, 80 g cukru, 4 lžičky citrónové šťávy, špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 530 g hladké mouky, 20 g droždí

Kokosový jogurtovník

Kokosový jogurtovník

-voňavá cihlička-

Suroviny:
300 g bílého jogurtu
100 g rozpuštěné Hery
90 g kokosu
90 g cukru
2 lžičky citrónové kůry
1 vejce a 1 žloutek
15 g droždí
2-3 lžičky citrónové šťávy
390-400 g hladké mouky

 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Základní. Pečeme pouze 40, max.45 min.

Kokosový jogurtovník

-žluťounký průřez-

Nebo můžeme použít program na pečivo s kypřícím práškem – Koláč, necháme těsto pouze umíchat, pak vytáhneme metličky, zapneme na 1-2 minutky program Pečení (aby bylo v pekárně teplo na kynutí). Pak pekárnu vypneme a asi 40-50min necháme jogurtovník kynout. Zapneme program Pečení na 40min a moučník upečeme. (Jestli je propečený, zkusíme špejlí)