Podmáslový mazanec s brusinkami

Tři staré recepty na mazance (kynuté bábovky) do pekárny – každý voní i chutná jinak.

Podmáslový mazanec s brusinkami

(titulní foto)

Suroviny:

300 ml kysaného podmáslí
70 g změklé Hery
80 g cukru
koření Voňavé pečení s vanilkou
(nebo 60 g cukru + vanilkový cukr)
špetka soli
12-13 g droždí
500 g hladké mouky
hrst sušených brusinek

 

Podmáslový mazanec s brusinkami

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny a zapneme program Sladký (s kynutím) nebo můžeme použít jakýkoliv Základní program.
Před třetím kynutím je dobré vytáhnou hnětací háky, po upečení nám v mazanci neudělají díry.

Pokud nemáte brusinky, dejte jakékoliv jiné nakyslé sušené ovoce, třeba krájené meruňky.

Toto množství je určeno pro velké pekárny – mazanec krásně vyběhne, nakyne. Pro pekárny menší je třeba gramáž úměrně snížit:
200 ml podmáslí, 45 g Hery, 50 g cukru, koření Voňavé pečení s vanilkou, 2 lžičky Granka, špetička soli, 8 g droždí, 330 g hladké mouky a brusinky

 

 

Kapučínový mazanec

Suroviny:

180 ml vody
60 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek
lžíce rumu
4 vrchovaté lžíce kapučína (prášku na výrobu kapučína) = 30 g
60 g cukru
vanilkový cukr
15 g droždí
menší strouhané jablko (70 – 80 g)
500 g hladké mouky
špetka soli

 

kapučínový mazanec

 

Postup:

Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté, sypké a zapnemeObrazek program Sladký (nebo jiný, určený na udělání a upečení kynutého sladkého bochánku).
Před třetím kynutím je dobré navlhčenou rukou vyndat háky a těsto urovnat, uhladit.

Pokud víme, jak dlouhé je v programu pečení, včas vypneme, předem – mazanec stačí péct 35 – max. 40 min. Zkontrolujeme vpíchnutím špejle, musí zůstat suchá.
Vyklápíme opatrně, mazanec je měkký. (Pokud bychom ale pekli déle, měl by tvrdou, silnou kůrku.)
Jablko jsem přidala aby byl moučník vláčný. Je možné do těsta sypnout rozinky nebo strouhané ořechy.

 

 

Vymazlený kefírový mazanec s citronátem

 

Suroviny:

100 g hustého kefíru
180 ml (g) vody
90 g změklé Hery
špetka soli
70 g cukru
2 vanilkové cukry
150 g polohrubé mouky
370 (380) g hladké mouky
15 g droždí
po zaznění zvukového signálu 100 g citronátu (kandované citrónové nebo citrusové kůry)

 

Vymazlený kefírový mazanec s citronátem

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé, droždí na mouku), a zapneme program Základní, Kyprý nebo Sladký (s kynutím).
Podívejte se do vaší časové tabulky na dobu pečení – mazanec stačí péct 40-45 minut. Pak vyzkoušíme špejlí, jestli se na ni těsto nelepí a pekárnu vypneme a otevřeme. Asi po 10 minutách mazanec opatrně vyklepneme – zdá se velice měkký, ale když zchládne, je akorát.

Kdybyste ho nechali péct až do konce programu, měl by tuhou, silnou kůrku a ta u těchto moučníků není žádoucí.

Mazanec je na řezu žluťounký se zelenkavými očky citronátu, měkounký i druhý den a voní tak, že před ním v bytě nikam neutečete.

 

 

4 komentářeLeave a comment

  • Když budu dělat ten menší Podmáslový mazanec z 330g mouky a použiju mléko, tak kolik? Díky!

    • Takhle z hlavy to mléko opravdu nevím – recepty mám vykoušené, odměřené a odvážené. Zkuste ho dát stejně jako podmáslí, popř. trochu přikápnout.
      Ale tady je zároveň podmáslí i nositelem lehounce nakyslé chuti, což vám mléko nedá.

  • Dobrý den, mazance jsem upekl z polovičního množství ve formě na biskupský chlebíček. Přidal jsem více cukru (máme radši sladší).Těsto dělala pekárna. Pekl jsem na 200-210°C 5 minut – potom 15 minut na 180°C a potom jsem těsto vyndal z formy a dopekl jsem na plechu (cca 20minut).
    Podmásloví mazanec s brusinkami
    – Před pečením jsem plánoval vynechat brusinky, kvůli tomu, že například hrozinky ve vánočce mi upřímě dost vadí i přesto, že samotné hrozinky rád mám. Nakonec jsem tam ale brusinky dal a vůbec toho nelituju. Dal jsem jich 20g (to polovičního množství těsta) a příště dám asi o něco víc. Narozdíl od zmiňovaných hrozinek mi v těstě moc chutnají 🙂 Jinak těsto bylo moc dobré – měkkoučké.
    Kapučínový mazanec
    -Kapučíno doma nemáme, takže jsem udělal s kakaem. Myslel jsem si, že tam bude kakao málo výrazné, takže jsem ho dal víc. To byla bohužel chyba, protože byl mazanec tak kakaový, že byl až nepříjemně hořký 🙁 – To byla samozřejmě jen moje chyba, příště dám méně kakaa nebo zkusím nakoupit to kapučíno 🙂 . Těsto jako takové bylo moc dobré – vláčné a příjemně vlhké.
    Vymazlený kefírový mazanec s citronátem
    – Tak ten jsem pekl asi jen proto, abych měl hotové všechny tři recepty – moc jsem citronátu v kynutém těstě něvěřil. No nakonec to je můj nejoblíbenější (A to nejen z těchto tří 🙂 ). Chuťově je vážně neskutečný!!! Při míchání těsta se mi zdálo, že je ho tam zbytečně moc, ale pak těsto zmnohonásobilo svůj objem a bylo ho akorát 🙂 . Tenhle budu dělat asi nejčastěji

    Ke všem receptům se budu vracet. Vydrží dlouho dobré (kdyby člověk dal 3 dny starý mazanec trošku ohřát, mohl by tvrdit, že je čerstvě upečený 🙂 ) Děkuji za vaše recepty, které zvládne každý

    • Dobrý den, Pavle, děkuji za zprávu i podrobný rozbor 🙂 Mám radost, že mazance chutnají 🙂 Sušené brusinky jsem začala přidávat do sladkých chlebů nebo mazanců proto, že pak na jazyku v jejich fádní sladké chuti udělají takovou příjemnou pikantní kyselou tečku, kterou rozinky nenahradí 🙂
      Ten kapučínový můžete zkusit třeba jen s trochou rozpustné kávy, pokud máte rádi kávou vonící a chutnající dobroty…
      No a k tomu kefírovému mazanci…ten i u nás hodně bodoval, proto jsem ho zařadila do své nové knihy 🙂 Je v ní jen 7 receptů do domácí pekárny, 3 z toho sladké – a tenhle mazanec jedním z nich.
      Doufám, že Vám i nadále se mnou bude chutnat!
      Srdečně zdravím,
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.