Tři staré recepty na mazance (kynuté bábovky) do pekárny – každý voní i chutná jinak.

Podmáslový mazanec s brusinkami

(titulní foto)

Suroviny:

300 ml kysaného podmáslí
70 g změklé Hery
80 g cukru
koření Voňavé pečení s vanilkou
(nebo 60 g cukru + vanilkový cukr)
špetka soli
12-13 g droždí
500 g hladké mouky
hrst sušených brusinek

 

Podmáslový mazanec s brusinkami

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny a zapneme program Sladký (s kynutím) nebo můžeme použít jakýkoliv Základní program.
Před třetím kynutím je dobré vytáhnou hnětací háky, po upečení nám v mazanci neudělají díry.

Pokud nemáte brusinky, dejte jakékoliv jiné nakyslé sušené ovoce, třeba krájené meruňky.

Toto množství je určeno pro velké pekárny – mazanec krásně vyběhne, nakyne. Pro pekárny menší je třeba gramáž úměrně snížit:
200 ml podmáslí, 45 g Hery, 50 g cukru, koření Voňavé pečení s vanilkou, 2 lžičky Granka, špetička soli, 8 g droždí, 330 g hladké mouky a brusinky

 

 

Kapučínový mazanec

Suroviny:

180 ml vody
60 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek
lžíce rumu
4 vrchovaté lžíce kapučína (prášku na výrobu kapučína) = 30 g
60 g cukru
vanilkový cukr
15 g droždí
menší strouhané jablko (70 – 80 g)
500 g hladké mouky
špetka soli

 

kapučínový mazanec

 

Postup:

Do pekárny dáme suroviny v pořadí tekuté, sypké a zapnemeObrazek program Sladký (nebo jiný, určený na udělání a upečení kynutého sladkého bochánku).
Před třetím kynutím je dobré navlhčenou rukou vyndat háky a těsto urovnat, uhladit.

Pokud víme, jak dlouhé je v programu pečení, včas vypneme, předem – mazanec stačí péct 35 – max. 40 min. Zkontrolujeme vpíchnutím špejle, musí zůstat suchá.
Vyklápíme opatrně, mazanec je měkký. (Pokud bychom ale pekli déle, měl by tvrdou, silnou kůrku.)
Jablko jsem přidala aby byl moučník vláčný. Je možné do těsta sypnout rozinky nebo strouhané ořechy.

 

 

Vymazlený kefírový mazanec s citronátem

 

Suroviny:

100 g hustého kefíru
180 ml (g) vody
90 g změklé Hery
špetka soli
70 g cukru
2 vanilkové cukry
150 g polohrubé mouky
370 (380) g hladké mouky
15 g droždí
po zaznění zvukového signálu 100 g citronátu (kandované citrónové nebo citrusové kůry)

 

Vymazlený kefírový mazanec s citronátem

 

Postup:

suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak tuhé, droždí na mouku), a zapneme program Základní, Kyprý nebo Sladký (s kynutím).
Podívejte se do vaší časové tabulky na dobu pečení – mazanec stačí péct 40-45 minut. Pak vyzkoušíme špejlí, jestli se na ni těsto nelepí a pekárnu vypneme a otevřeme. Asi po 10 minutách mazanec opatrně vyklepneme – zdá se velice měkký, ale když zchládne, je akorát.

Kdybyste ho nechali péct až do konce programu, měl by tuhou, silnou kůrku a ta u těchto moučníků není žádoucí.

Mazanec je na řezu žluťounký se zelenkavými očky citronátu, měkounký i druhý den a voní tak, že před ním v bytě nikam neutečete.