„Angličáky“, prodávané v obchodě, jsou nekřesťansky drahé – chcete-li nakrmit hladového manžela a několik dětí. Ale máme je moc rádi, tak proč si občas neupéct vlastní?
Převaha chlebové mouky nad hladkou dělá pečivo lehce pevnějším i sytivějším.
Suroviny:
Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
půl lžičky sladěnky
10-13 g čerstvého droždí
– vše umícháme a zakryté necháme pracovat asi hodinu
Dále:
210 g vody
30 g oleje
1,5 rovné lžičky soli
70 g hladké mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
Na potření a obložení:
trocha oleje
grilovací koření
plátkový sýr
plátky anglické slaniny
Postup:
k omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout. (Soli dáme do těsta méně, rohlíky jsou dosoleny použitým grilovacím kořením a také slanina a sýr přidají na slané chuti.)
Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 8-10 kousků, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak uděláme rohlíky, které na plechu svrchu trochu přimáčkneme (na placato), potřeme olejem s grilovacím kořením, poklademe plátky anglické slaniny, na ně sýr, necháme dokynout a upečeme.
Plech vložíme do dobře vyhřáté trouby (200-220°C) a pečeme přibližně 12-18 minut – každá trouba peče jinak.
Ivi, díky za skvělý recept. Pekla jsem v pátek, na manžela zbyl jeden a ten ještě nebyl ani úplně vychladlý, tak jsem v sobotu pekla zas, raději z dvojité dávky s malou nadějí, že třeba zbyde na dnešek. Nezbyl. Máš na vysvědčení od holek samé jedničky za ty dobroty, teto.
Bohunka
Pekla jsem už dvakrát, protože se po nich jen zaprášílo :)
Děkuji.
Moc děkuji za tento recept, ale také za všechny ostatní. Anglické rohlíky peču již poněkolikáté, vždy s velkým úspěchem.
Dobrý den chci se zeptat dá se tam dát i kečup na ten rohlík pod tu slaninu děkuji za odpovět
Dobrý den i Vám,
kečup jsem nikdy nezkoušela, protože na angličák podle mě nepatří (i když ho jinak mám moc ráda, třeba i k párkům :-) )
Pokud ho použijete, měl by být určitě kvalitní a hustý – lehce natřít rohlík pod slaninou.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda bych mohla těsto zadělat večer a dát kynout na noc do lednice a ráno dělat rohlíky? Tak jak to píšete u receptu na víkendovou snídani. A nebo zkusit zadělat jiné těsto, které by mohlo na noc do lednice. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
určitě mohla. Nechte vykynout omládek, pak zadělejte těsto a to hned, bez kynutí dejte zakryté do lednice.
Ať se podaří!
Iva
Dobrý den, tak jsem nechala kynout v lednici a zadařilo se. Výborné. Děkuji
Dobrý den,
moc se mi líbí recept, myslíte že můžu rohlíky udělat bez šunky a sýra? A poradíte jak recept upravit, pokud bych chtěla do těsta zužitkovat trochu kvásku, který jsem odebírala při omlazování kvásku?
Moc děkuji za rady a Vaše stránky.
Dobrý den, určitě můžete upéct rohlíky jen „holé“. Pokud přidáte trochu kvasu, počítejte s tím, že v něm přidáváte polovinu jeho hmotnosti mouky a polovinu vody – většinou býtvá kvas řidší, tak aby nenaředil celé těsto – uberte malinko vody, předepsané v receptu. ;-) (Samozřejmě – podle toho, kolik kvasu přidáte. Pokud to bude menší lžíce, asi vodu ani řešit nebude třeba…)
Chtěla jsem se zeptat jestli muže byt sušené droždí na omládek.
Určitě ano. Sušeného se dává 2,5x méně, než čerstvého.
Dobrý den, mohla bych se zeptat co je sladěnka?
Dobrý den, sladový výtažek, který koupíte ve Zdravé výživě. Jak prospěšná je v těstě se můžete dočíst tady
https://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenka-sladovit/
Chcete-li vyzkoušet pečivo s omládkem a sladěnku ještě doma nemáte, zkuste dát lžičku včelího medu ;-)
Iva
Prosím vás, jak dlouho mám nechat kynout to výsledné těsto, potom co smíchám omladek se zbytkem ingredienci ? Jsem amatér a nemám ani hrubou představu. :-( půl hodiny, nebo třeba 3 hodiny? Prosím o radu :-)
Dobrý den, snad neodpovídám úplně pozdě….těsto v míse nechte kynout do zdvojnásobení objemu, mělo by stačit 45-60 minut.
Dobrý den. Mohu místo chlebové mouky použít pouze hladkou?
Dobrý den, určitě. Chlebovou jsem použila proto, že jsem rohlíky s touto bohatou náplní chtěla z trochu pevnějšího těsta.
Naprostá pecka! Ještě ani nevychladly a už jsme se do nich pustili a musím říct, že jsou naprosto božské. Těsto je po upečení měkké a velmi chutné. Moc děkujeme za recept na takovou mňamku!
Mám velikou radost, že se recept tak osvědčil! :-)
Dneska jsem pekla anglické rohlíky, postupovala jsem přesně podle receptu, i když jsem se v komentu výš ptala na tu hladkou mouku, jestli mohu nahradit pšeniční. Nakonec jsem ji sehnala. Rohlíky jsou výtečné, báječně vypečené a mám pocit, že i na řezu se přesně podobají těm vašim. Děkuji za skvělý recept, budu dělat dál :-)
Dobrý den, tyto rohlíky jsem již pekla, byly výborné. Myslíte, že by šly upéct z hladké mouky, ne chlebové? Děkuji
Teď vidím, že jste již na tu samou otázku odpovídala, takže zkusím.
Naprosto výborné, ani nestačily zchladnout :-)
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli by nebylo možné toto těsto využít i na hamburgry.Kupované jsou pro mne příliš sladké.
Dobrý den, ano, půjde to. Přidejte lžíci vody, aby bylo těsto volnější – mělo by to být v pohodě :-)
Iva
Dekuji za recept! Rohliky jsou vynikajici! 🤤