Přídavek vařených brambor v těstě chleba nejen zvláčňuje, ale udrží ho i déle měkkým.
Chleba je jinak obyčejný, jen z chlebové mouky, ve střídě semtam s maličkým očkem vařeného bramboru…

Suroviny:

30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
150 g žitné chlebové mouky
– dobře promícháme a zakryté necháme v teple místnosti kvasit asi 12-14 hodin

Dále:
140 g vody
150 g vařených strouhaných brambor
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
350 g pšeničné chlebové mouky

Babiččin bramborový bochník

Postup:

k rozkvašenému kvásku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple asi 1-2 hodiny kynout. Těsto je zpočátku tužší, stáním díky bramborám řídne.

Babiččin bramborový bochník

Těsto vyškrábneme z mísy na pomoučený stůl, popřekládáme, chvíli necháme odpočinout a pak stočíme do bochníka, který uložíme na 1-2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.

Babiččin bramborový bochník

Vykynutý bochník vykulíme z ošatky, rukou ometeme přebytečnou mouku, celý ho orosíme vodou z rozprašovače a vložíme péct do rozehřáté trouby (220°C/45-50 minut).