Babiččin voňavý kmínový chléb

Babiččin chleba je tmavý, vysoký, lehký, s pravidelnými očky a křupavou kůrkou, pružný a nádherně a výrazně voní.

Suroviny:

150 g hustého kefíru
220-240 g vody
2 lžíce oleje
3 lžičky kmínu
2 lžičky soli
lžička cukru
100 g žitné celozrnné mouky
200 g hladké mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí

Babiččin voňavý kmínový chléb

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Základní (Klasik).
Máme-li kefír řidší, přidáme lžíci (nebo dvě) pšeničné chlebové mouky – těsto je poměrně husté.

 

 

15 komentářůLeave a comment

    • Chci chleba péci v troubě, jak jste postupovala? Budu péci poprvé.
      Děkuji za radu.

  • chlebík je výborný, piekla som ho v pekárničke, len mi troška splasol počas pečenia – v čom môže byť problém?? keby som ho chcela piecť v trúbe je potrebné zmeniť množstvo droždia? dakujem

    • Droždí tam moc není – 10 g na téměř 600 g mouky je spíš méně. Zkuste ubrat lžíci kefíru.
      I na pečení v troubě je množství droždí dostačující – zkuste 😉

      • dakujem za radu. Piekla som už chlebík v trúbe a podaril sa – velmi nám chutil.

  • Dobrý den, když bych místo kefíru, který nemám, použila dost hustý jogurt, jak mám upravit množství vody? Případně mám i syrovátku. Dík.

    • Dobré ráno 🙂
      Upravit vodu si jen tak, bez kouknutí a sáhnutí si do tésta netroufnu. Ale co kdybyste vodou zředila jogurt na hustotu kefíru? 😉
      Dál pak už můžete podle receptu…

      • Dobrý den,
        včera jsem pekla tento chleba a těsto málem vylezlo z pekárny :-). Poprvé se mi podařil výstavní bochan, žádné uši. Moc dík za recept. Už jsem ho poradila i sousedce a upekla ho také úspěchem.

        • To je moc fajn! 🙂
          Je potreba své pekárně a těstu porozumět a chleby budou výstavní všechny. 😉

  • Dobrý večer,dnes jsem upekla tento chlebík v pekárně,je rychlý a velice dobrý děkuji za vaše recepty a super stránky. Dík Jarkate

  • Dobré odpoledne, paní Ivo,
    pořídila jsem si starší pekárnu ETA a zkoušela tento váš recept. Chleba je moc dobrý – děkuji. 🙂 Krásně kynul, ale nakonec se mi uprostřed propadl a je z něho „ušáček“. Tentokrát jsem na sebe byla tvrdá a držela se vašeho receptu, vše vypadalo skvěle.
    Čím to může být, že se mi chlebík nakonec propadl? Překynul? Zvolila jsem program Klasik, trval nějak 3: 30. S pekárnou mám zatím nulové zkušenosti, upekla jsem toho už dost, ale zatím vše v troubě. A tam jsem si to kynutí pohlídala…
    Ještě jednou děkuji za recept a případnou odpověď.

    • Dobrý den i Vám 🙂
      pokud jste opravdu vše dodržela (droždí čerstvé, ne sušené), vypadá to na přebytek tekutin. Můžete mít řidší kefír než je ten můj domácí, Vaše mouka mohla být trošku vlhčí než moje…příčin je více.
      Trochu vody v receptu uberu – raději ať má trochu pevnější střídu, než aby se propadával….
      Nemyslím, že chleba v pekárně může překynout, programy jsou na to uzpůsobené, aby se nestalo. Opravdu – zkuste ho se 150 g kefíru a 220-230 g vody (bude-li těsto hodně husté, lžíci vody přidejte) – a uvidíte. Budu ráda, když se ozvete, jak to dopadlo 😉

  • Moc děkuju za tak rychlou odpověď. 🙂 Teprve se s pekárnou snažíme skamarádit, tak se radši ptám… Až proběhne další pokus, určitě dám vědět, jak to dopadlo. Hezký den 😉

    • Hezký večer,
      tak po delší době (a spoustě jiných chlebů dle vašich úžasných stránek) jsem se vrátila k tomuto receptu (podle toho, jak jste ho upravila) a už nebyl žádný problém. Děkuji. 🙂

      • A já moc děkuji za zprávu 🙂 Jsem ráda, že se vám už chlebík daří 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.