Babiččin chleba je tmavý, vysoký, lehký, s pravidelnými očky a křupavou kůrkou, pružný a nádherně a výrazně voní.

Suroviny:

150 g hustého kefíru
220-240 g vody
2 lžíce oleje
3 lžičky kmínu
2 lžičky soli
lžička cukru
100 g žitné celozrnné mouky
200 g hladké mouky
280 g pšeničné chlebové mouky
10 g droždí

Babiččin voňavý kmínový chléb

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Základní (Klasik).
Máme-li kefír řidší, přidáme lžíci (nebo dvě) pšeničné chlebové mouky – těsto je poměrně husté.

 

 

19 Comments

  • Posted 11.1.2015 9:56 od ajag 0Likes

    Chleba je vynikající, peču v troubě.

    • Posted 11.2.2018 17:53 od Jana 0Likes

      Chci chleba péci v troubě, jak jste postupovala? Budu péci poprvé.
      Děkuji za radu.

  • Posted 17.1.2015 22:43 od mirrka 0Likes

    chlebík je výborný, piekla som ho v pekárničke, len mi troška splasol počas pečenia – v čom môže byť problém?? keby som ho chcela piecť v trúbe je potrebné zmeniť množstvo droždia? dakujem

    • Posted 20.1.2015 9:02 od Iva 0Likes

      Droždí tam moc není – 10 g na téměř 600 g mouky je spíš méně. Zkuste ubrat lžíci kefíru.
      I na pečení v troubě je množství droždí dostačující – zkuste 😉

      • Posted 30.1.2015 23:37 od mirrka 0Likes

        dakujem za radu. Piekla som už chlebík v trúbe a podaril sa – velmi nám chutil.

  • Posted 15.3.2015 17:52 od lilly 0Likes

    Dobrý den, když bych místo kefíru, který nemám, použila dost hustý jogurt, jak mám upravit množství vody? Případně mám i syrovátku. Dík.

    • Posted 16.3.2015 6:54 od Iva Trhoňová 0Likes

      Dobré ráno 🙂
      Upravit vodu si jen tak, bez kouknutí a sáhnutí si do tésta netroufnu. Ale co kdybyste vodou zředila jogurt na hustotu kefíru? 😉
      Dál pak už můžete podle receptu…

      • Posted 18.3.2015 14:49 od lilly 0Likes

        Dobrý den,
        včera jsem pekla tento chleba a těsto málem vylezlo z pekárny :-). Poprvé se mi podařil výstavní bochan, žádné uši. Moc dík za recept. Už jsem ho poradila i sousedce a upekla ho také úspěchem.

        • Posted 18.3.2015 16:03 od Iva Trhoňová 0Likes

          To je moc fajn! 🙂
          Je potreba své pekárně a těstu porozumět a chleby budou výstavní všechny. 😉

  • Posted 11.4.2016 18:44 od Jarkate 0Likes

    Dobrý večer,dnes jsem upekla tento chlebík v pekárně,je rychlý a velice dobrý děkuji za vaše recepty a super stránky. Dík Jarkate

  • Posted 8.5.2016 16:25 od Pavla 0Likes

    Dobré odpoledne, paní Ivo,
    pořídila jsem si starší pekárnu ETA a zkoušela tento váš recept. Chleba je moc dobrý – děkuji. 🙂 Krásně kynul, ale nakonec se mi uprostřed propadl a je z něho „ušáček“. Tentokrát jsem na sebe byla tvrdá a držela se vašeho receptu, vše vypadalo skvěle.
    Čím to může být, že se mi chlebík nakonec propadl? Překynul? Zvolila jsem program Klasik, trval nějak 3: 30. S pekárnou mám zatím nulové zkušenosti, upekla jsem toho už dost, ale zatím vše v troubě. A tam jsem si to kynutí pohlídala…
    Ještě jednou děkuji za recept a případnou odpověď.

    • Posted 8.5.2016 16:37 od Iva 0Likes

      Dobrý den i Vám 🙂
      pokud jste opravdu vše dodržela (droždí čerstvé, ne sušené), vypadá to na přebytek tekutin. Můžete mít řidší kefír než je ten můj domácí, Vaše mouka mohla být trošku vlhčí než moje…příčin je více.
      Trochu vody v receptu uberu – raději ať má trochu pevnější střídu, než aby se propadával….
      Nemyslím, že chleba v pekárně může překynout, programy jsou na to uzpůsobené, aby se nestalo. Opravdu – zkuste ho se 150 g kefíru a 220-230 g vody (bude-li těsto hodně husté, lžíci vody přidejte) – a uvidíte. Budu ráda, když se ozvete, jak to dopadlo 😉

  • Posted 9.5.2016 14:21 od Pavla 0Likes

    Moc děkuju za tak rychlou odpověď. 🙂 Teprve se s pekárnou snažíme skamarádit, tak se radši ptám… Až proběhne další pokus, určitě dám vědět, jak to dopadlo. Hezký den 😉

    • Posted 6.6.2016 18:10 od Pavla 0Likes

      Hezký večer,
      tak po delší době (a spoustě jiných chlebů dle vašich úžasných stránek) jsem se vrátila k tomuto receptu (podle toho, jak jste ho upravila) a už nebyl žádný problém. Děkuji. 🙂

      • Posted 6.6.2016 18:31 od Iva 0Likes

        A já moc děkuji za zprávu 🙂 Jsem ráda, že se vám už chlebík daří 😉

  • Posted 12.6.2020 19:38 od zdenka 0Likes

    Muzu upect ve forme na biskupsky chlebicek?jeste jsem zadny chleb nepekla,jen vase rohliky.Pekarnu nemam.

    • Posted 13.6.2020 7:05 od Iva 0Likes

      Zdenko, forma na biskupský chlebíček bude velice pravděpodobně na tenhle chleba malá – je v něm téměř 600 g mouky. Na chleby ve formě (žitné aj., které potřebují podržet tvar), mám chlebovou formu, tvarově stejnou jako je ta na biskupský chlebík, ale velikost cca 30×11 cm.

  • Posted 3.8.2020 8:46 od sisi 0Likes

    Snažila jsem se najít nějaký jakžtakž dobrý chlebík, který bych mohla péct i v pekárně v případě, že bych měla méně času a zkusila jsem tento. Záměr se mi nakonec úplně nevydařil, protože se tento chléb stal naším favoritem, který budu péct pravidelně i když bude času dost. 😉 (Mimochodem, jestli se vše bude dařit jako doteď, tak v průběhu příštího týdne dojde na můj první kváskový chléb:) Snažím se teď co možná nejvíce péct, aby měl kvásek v kuchyni teploučko;))

    • Posted 3.8.2020 18:19 od Iva 0Likes

      Jsem ráda, že se Vám vydařil i další chlebík a opravdu věřím, že Vám to půjde takhle výborně i s kvásekm!
      Iva

Přidejte komentář