Bagety 2 vznikly jako variace na recept Bagetky – pečiva, vhodného na výrobu plněných baget. Tyto jsou také lehounké, ale tmavší, víc zasytí.

Vhodné také k naplnění den předem, a takto nachystané je pak balíme do fresh fólie a uložíme do lednice.

Suroviny:

Na preferment:
150 ml vody
150 g hladké mouky
1-2 g droždí
– umícháme asi 10-12 h před výrobou vlastního těsta a zakryté necháme v teple kvasit.

Dále:
150 ml vody
2 lžičky cukru
30-35 g oleje
2 lžičky soli
30 g mletého lněného semínka
50 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
5-6 g droždí

Postup:

K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát propracovat.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z každého zformujeme bagetu. Necháme je nakynout na bagetovém plechu (nebo klasickém plechu s pečícím papírem), nařízneme žiletkou (nožem), potřeme nebo postříkáme  vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/ asi 20-30 min, každá trouba peče jinak).

Naše pečivo, pokud je nesníme v den upečení, moc rádi skladujeme ve wrapáčcích – funkčních pytlících z firmy Wrap up.

9 Comments

  • Posted 21.3.2015 18:37 od Jarka 0Likes

    Dnes jsem pekla tyto bagety,s těstem se krásně pracovalo,chuť byla vynikající.Zmizely rychlostí blesku.Díky za recept!

  • Posted 22.3.2015 16:09 od lilly 0Likes

    Dobrý den, chci se zeptat, jakou konzistenci má vykynuté těsto? Jak se s ním pracuje? Už jsem s prefermentem zkoušela bulky podle Vašeho receptu, ale patlalo se to tak moc, že jsem to málem vyhodila, takže se prefermentu trošku bojím. Jenže bagety vypadají tak moc lákavě, že bych je chtěla vyzkoušet.

    • Posted 23.3.2015 8:01 od Iva Trhoňová 0Likes

      🙂 není treba se obávat – ano, mám par receptů s hodně hydratovaným těstem, které ve výsledku daji okaté, nadýchané pečivo, ale tohle těsto je dost pevnější a kynutim jestě malinko zpevní – lněné seminko nacuca vodu.
      Půjdou hezky tvarovat, uvidíte 😉

  • Posted 7.4.2015 9:56 od Věra 0Likes

    Dobrý den, předem se omlouvám za hloupý dotaz. Ale přesto se zeptat musím. V „kynutých receptech“ používáte sušené nebo čerstvé droždí? Děkuji!

    • Posted 7.4.2015 15:05 od Iva 0Likes

      Používám pouze čerstvé. Sušené mě párkrát zklamalo, proto jen čerstvé 😉

  • Posted 22.4.2017 12:36 od Martina 0Likes

    Dobrý den Ivo,
    chci se zeptat zda by šli z těsta dělat i rohlíky a ještě se chci zeptat když si večer zadělám ten preferment, jak dlouho maximálně může kvasit? Píšete 10 – 12 hodin a co se s tím prefermentem stane potom? Děkuji za odpověď. Martina

    • Posted 22.4.2017 18:40 od Iva 0Likes

      Dobrý večer,
      myslím, že rohlíky z tohoto těsta půjdou také. Pokud potřebujete preferment na delší dsbu, dejte ještě méně droždí, popř. po 10 h kvašení uložte preferment do lednice, kde bude v kvašení pokračovat, ale pomaleji.
      Co se stane? Kvasinky by mohly spotřebovat většinu potravy a je možné, že těsto z velice překynutého prefermentu by se mohlo i trhat.

  • Posted 21.5.2020 17:18 od Olga 0Likes

    Je možné nahradit v 1. (preferment), příp. i 2. fázi droždí žitným kváskem?
    Děkuji mnohokrát za sdělení.

Přidejte komentář