Bagety 2 vznikly jako variace na recept Bagetky – pečiva, vhodného na výrobu plněných baget. Tyto jsou také lehounké, ale tmavší, víc zasytí.

Vhodné také k naplnění den předem, a takto nachystané je pak balíme do fresh fólie a uložíme do lednice.

Suroviny na bagetky

Na preferment:

  • 150 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1-2 g droždí

Vše spolu umícháme asi 10-12 h před výrobou vlastního těsta a zakryté necháme v teple kvasit.

Dále:

  • 150 ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 30-35 g oleje
  • 2 lžičky soli
  • 30 g mletého lněného semínka
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 50 g pšeničné chlebové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 5-6 g droždí

Postup

K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát propracovat.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a z každého zformujeme bagetu. Necháme je nakynout na bagetovém plechu (nebo klasickém plechu s pečícím papírem), nařízneme žiletkou (nožem), potřeme nebo postříkáme  vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/ asi 20-30 min, každá trouba peče jinak).

Naše pečivo, pokud je nesníme v den upečení, moc rádi skladujeme ve wrapáčcích – funkčních pytlících z firmy Wrap up.