Naplnit se dají téměř jakékoliv bagety, ale zadání u těchto bylo jasné:

Požadavek zněl – co nejjednodušší bagety, které přitom nebudou chutnat zcela obyčejně a budou výborné i druhý den po upečení.
Prý jsem splnila.

Tyhle bagetky můžete jíst samotné, něčím dobrým namazané, nebo přikusovat jako přílohové… Ale opravdu výborně se nám osvědčily jako bagety k naplnění – večer proříznout, máznout a obložit, zabalit a uložit na druhý den. Svačina je to fantastická!

(Máte-li rádi maličko tmavší pečivo, zkuste podobné bagetky s mletým lněným semínkem.)

Suroviny:

Na preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
1-2 g čerstvého droždí
– smícháme a zakryté necháme 12 hodin v teple kvasit

Dále do těsta:
150 g vody
35 g změklého sádla
1-2 lžičky cukru
2 lžičky soli
50 g žitné chlebové mouky
340 g hladké mouky
5-7 g čerstvého droždí

Postup:

k vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 45-75 minut kynout.
Vykynuté těsto lehce propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.

Poté vytvarujeme bagety, uložíme je na plech – můžeme lehce naříznout a necháme vykynout.
Potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/25-30 minut).

Bagetky jsou lehounké, pružné, s pevným povrchem a hezky děrovanou střídou.

Bagetky
-připraveny k naplnění-