Bagety s olivovými poupaty

Na návštěvu se ohlásila kamarádka a tak jsem přemýšlela, čím ji překvapit. Má ráda domácí pečivo, a sama přitom nepeče, takže bylo rozhodnuto. A aby byly bagetky trochu jiné, dostaly olivová poupátka…

 
Suroviny:
320 ml vody

4 lžíce olivového oleje
2 rovné lžičky soli
250 g celozrnné pšeničné mouky jemné
350 g hladké mouky
asi 7-8 g droždí

 

Bagety s olivovými poupaty

-očka z oliv-

Postup:
tyto bagety jsou kynuté prefermentem.
180 ml vody a 180 g hladké mouky z celkového daného množství a 2 g droždí rozmícháme do hladka a necháme kvasit v teple místnosti asi 12 hodin.

Ráno smícháme se zbylými surovinami a vypracujeme příjemné těsto. Necháme vykynout (asi 40-50 min), pak propracujeme, rozdělíme na díly a z každého umotáme bagetu.

Bagety s olivovými poupaty

Bagety s olivovými poupaty

Bagetky necháme vykynout na plechu, potřeme vejcem, nůžkami do každé uděláme několik malých dvojitých zástřihů do kříže a do každé dírky hluboko vtlačíme okapanou olivu. Pečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 min)

Práci můžeme udělat ručně nebo se spolehnout na věrnou pomocnici pekárnu:
Preferment nám pekárna umíchá opravdu do hlaďounka (program Dort nebo jiný bez předehřevu, umícháno je ani ne za 10 min), ve formě může i kvasit a druhý den formu vrátíme do pekárny, dosypeme ostatní suroviny a zapneme program Těsto.
S vykynutým těstem pak už pracujeme stejně, jako v receptu výše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.