Bagety s prefermentem a kváskem

Ráda experimentuji nejen s různými moukami v těstě a jejich vzájemnými poměry, ale zkouším i různé postupy zadělánvání a kynutí těsta před pečením.
Tyto bagety jsem nechala kynout prefermentem a zároveň žitným kváskem, které pečivu samozřejmě daly malinko jinou, určitě mnohem plnější chuť – než by mělo při zadělání jen s droždím a třeba na záraz.

Suroviny:

na preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
2 g čerstvého droždí

100 g čerstvého žitného kvásku
(50 g vody, 50 g žitné chlebové mouky)

Dále:
120-130 g vody
25 g oleje
lžička cukru
2 lžičky soli
30 g mletých ovesných vloček
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky

Bagety s prefermentem a kváskem

Postup:

(Fotky jsou ze dvou pečení – na první bagetky jsme v troubě trochu pozapomněli, ty byly obzvláště vypečené. Všechny další už byly světlé, přesně podle představ.)

Bagety s prefermentem a kváskem

Asi 12 hodin předem zaděláme na preferment: smícháme vodu s droždím a moukou a zakryté proti osýchání a prachu necháme kynout v teplé místnosti.

Bagety s prefermentem a kváskem

-krajíčky tmavších baget-

Druhý den přidáme kvásek a všechny ostatní suroviny, vymísíme těsto a necháme ho v teple bez průvanu nakynout – přibližně 70-90 minut.

P1320473

Propracujeme, rozdělíme na 4 díly, ze kterých vytvarujeme bagety a dáme je na plech kynout (60-90 min). Vykynuté pak upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/asi 20-25 mniut).

Bagety s prefermentem a kváskem

Bagety s prefermentem a kváskem

 

4 komentářeLeave a comment

  • Můžete mi, prosím, vysvětlit ,co je 100 g čerstvého žitného kvásku? Děkuji

    • Čerstvě vykvašený – několik hodin před tím nakrmený moukou, kterou právě zkvasil. Můžete vzít večer třeba 10 g kvásku, promíchat ho s 50 g žitné mouky a 50 g vody – toto necháte kvasit přibližně 12 hodin a máte 100 g kvásku (těch 10 g -co je navíc- se vždycky někam „ztratí“ – zůstane na sebelépe otřené lžíci, míse atd…).

  • Ivčo drží tyhle bagetky tvar?? Plech mi ještě stále nedorazil.-) Je možné vynechat vločky a přidat na mouce??? Děkuji Lenka

    • To už nepamatuji – pokud nemám napsáno u receptu, často zapomenu. Ale sečtením všech gramáží mám pocit, že by držet měly. Neposušné těsto stačí párkrát přeložit a ono se dost zklidní. Navíc – tvar bagetového plechu se dá napodobit poskládáním pečícího papíru 😉
      Vločky je určitě možné nahradit moukou, ale v jakém poměru – to od stolu neodhadnu 🙂

Napsat komentář: Iva Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.