Banánový chlebíček se skořicí
Ráda čtu. A ještě radši, když se kniha třeba jen trochu dotýká pekařiny, jako třeba „Vůně chleba“ autorky Judith Ryan Hendricks…

Příběh Wyn, která bere svůj život do vlastních rukou, po rozchodu s manželem najde útočiště u kamarádky, vrátí se ke své zálibě a začne v místní pekárně péct chleba, je poměrně odpočinkové čtení. Ale ten její vztah k pečení! Jako by mi J. Hendricks četla v duši… 🙂
A právě jeden Wynin chleba, banánový se skořicí, mi byl předlohou tohoto receptu – z knihy jsem si půjčila jen nápad, těsto jsem nechala déle kynout přes preferment a výsledkem byl úžasně voňavý, nepříliš sladký chlebík.

 

SUROVINY:

Preferment:
1 g čerstvého droždí
160 g vody
150 g celozrnné pšeničné mouky
– ve vodě rozmícháme kousínek droždí, pak mouku a zakryté necháme v teple 12 hodin kynout

Dále:
350 g hladké mouky
20 g vody
2 lžičky citronové šťávy
2-3 g čerstvého droždí
špetka soli
200 g strouhaného (mačkaného) banánu
40 g změklého sádla
40 g cukru

Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
mletá skořice

 

Banánový chlebíček se skořicí

 

POSTUP:

K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin (měkký banán dobře rozmačkaný, pevnější nastrouhaný) a uhněteme těsto, které necháme vykynout 1-2 hodiny.
Vykynuté těsto na pomoučeném stole zlehka propracujeme a vyválíme na větší obdélník.
Celou plochu těsta potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí a těsto zavineme do rolády, kterou vložíme vykynout do dobře vymaštěné chlebíčkové formy.

Vykynutý chlebíček upečeme v dobře vyhřáté troubě (190°C/asi 40 minut), pak můžeme vyklopit na mřížku a ještě asi 5-7 minut dopéct. Hotový, horký chlebíček můžeme svrchu potřít máslem.
Vychladlý krájíme na krajíčky a podáváme pocukrovaný nebo s máslem a medem, dobrou marmeládou.

Banánový chlebíček se skořicí

 

.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.