Džusy (teď mám na mysli ty domácí, doma dělané) jsou fantastické pití nejen v létě. U nás doma frčí kdykoliv – je to vlastně celé, rozmixované ovoce, s minimem přidaného cukru, naředěné vodou. Hasí žízeň, pomáhají dodržovat pitný režim, dodávají tělu vitamíny a tolik potřebnou vlákninu.

Banánový džus patří u nás k těm nejoblíbenějším.
Banány kupuji v akci, jinak by byl džus neúměrně drahý. Někdy přidám i jablka nebo meruňky, v poměru 2-3:1 (banány : jabka).

Suroviny:

  • banány
  • cukr
  • kyselina citronová

Banánový džus

Postup:

Banány oloupeme a v menším množství vody (ne zcela ponořené) rozvaříme doměkka.
Rozmixujeme ponorným mixérem a tuto hustší hmotu odvážíme – na 1 kg rozvaru přidáme 180 g cukru a asi 3 g kyseliny citrónové. Dobře rozpustíme, naplníme do klasických zavařovaček a zavaříme (80-90°C / 40 minut).

Po otevření naředíme podle chuti vodou, zbytek uchováváme v lednici.