Jeden ze starých receptů, postup na tvarování je vlastně stejný jako u tlačených žemlí. Jen těsto je jiné – zadělávané vývarem z Melty je tmavé, ochucené trochou škvarků a křupavé od semínek.

Bandurky plné semínek

-bulky před tvarováním-

Suroviny:
160 g vody

110 g melty (vývaru)
lžička cukru
21 g droždí
lžička drceného kmínu
asi 80 g semínek –
-2 lžíce dýňových a po lžíci slunečnice, lněné a sezamové

120 g pšeničné celozrnné mouky
440 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
40 g oleje
40 g mletých škvarků
troška oleje na pomazání bandurů před smáčknutím

Postup:
Do pekárny uložit suroviny v pořadí tekuté-sypké a zapnout program Těsto.

Hotové těsto vyndat, propracovat, rozdělit na 12 kusů, z těch udělat bulky a nechat kratičce odpočinout. Pak každou na povrchu máznout olejem a tenkou hůlkou ji protlačit až k podložce. Dát kynout na plech vrchem dolů.

Po vykynutí bandurky opatrně obrátíme a dáme upéct do vyhřáté trouby.

 

Bandurky plné semínek

Bandurky plné semínek