Menší, členité pečivo, určené k dobrotám na oslavách, párty, silvestrovský večer, posezení s přáteli nebo rodinné večeři. Jsou křehké, z těsta více tučného, zadělaného mlékem. Tvarovat je můžeme jako maličké rohlíčky nebo jednoduché houstičky, ze kterých se, díky jejich členitosti, sousta při jídle lépe utrhují.

Suroviny:

200 g mléka
20 g vody
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1 žloutek
50 g změklého másla
50 g změklého sádla
1 lehce navršená lžička soli (7-8 g)
1 lehce navršená lžička cukru (7-8 g)
17 g čerstvého droždí

Banketky

Postup:

V mléku s vodou dobře rozmícháme cukr a droždí, pak přidáme zbytek surovin a dobře uhněteme těsto, které zakryjeme a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto z mísy vyklopíme na stůl, propracujeme a rozdělíme na 18-20 kousků. Ruce ani stůl není třeba moučit, těsto je příjemně tvárné a nelepí.

Z každého kousku těsta vyválíme pramen dlouhý asi 18-20 cm a spleteme do jednoduché houstičky (Postup najdete tady). Všechny houstičky uložíme na plech, necháme nakynout, pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě dočervena (230 °C/10-12 minut).

Banketky můžete tvarovat jako maličké rohlíčky, ale lépe se sousta utrhují z houstiček. Chcete-li si práci ještě trochu urychlit, místo houstiček udělejte raženky. Vypadají stejně tak lákavě a kousky (sousta) se z nich utrhnou velice snadno.

Banketky