Bělounké kaiserky (s prefermentem)

Světlé pečivo, díky prefermentu výrazně vonící, výborné i druhý den po upečení.

Suroviny:

na preferment:
umícháme ze 180 g vody
180 g hladké mouky
1-2 g droždí (z kostky)
a zakryté proti osýchání necháme asi 10-12 hodin kvasit

Další suroviny:
140 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
40 g oleje
320 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
8-9 g droždí

 

Bělounké kaiserky (s prefermentem)

-snídaně v trávě-

 

Postup:

vykvašený preferment smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílků a z každého uděláme bulečku. Po 10 minutách odpočinku bulky rukou zplacatíme, vrchní stranu jim dobře omoučíme a narazíme raznicí.
Nakynout je necháme vzhůru nohama už na plechu s pečící fólií, pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, sypneme mákem nebo hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20min) do křupava.

Bulky na kaiserky (nebo raženky) je třeba dělat přiměřeně menší – pokud budou na raznice příliš veliké, nepovede se je dobře orazit a při pečení se jednotlivé dílky dost slijí – tak, jako je na fotce u tohoto receptu.
Neznamená to sice změnu chuti (ta je výborná tak jako tak), ale neupečete pěkné kaiserky (raženky).

2 komentářeLeave a comment

  • Dobrý den,prosím o radu,kaiserky jsem už sice pekla,jako vždy,podle vašeho receptu…..čerpám vlastně jen z vašich receptů,mírně upravuji tak,že nahrazuji části mouky jinou moukou,např.jáhlovou,kukuřičnou apod…..ale u tohoto receptu jsem zmatená,kaiserky po naražení otočit a dát kynout na folii a po nakynutí otočit zpět pomazat a posypat a péct?
    Píšete,že narazit se musí pořádně,ono je pak docela problém otáčet je,skoro se rozpadají na ty proražené dílky:-)) moc děkuji za vaše stránky….za poslední tři roky jsem tpoho už napekla,nejdřív jsem dělala jen rohlíky,poté dalamánky a bulky,ted jsem po kváskovym clebu přešla na prefermentové pečivo…..jen škoda,že se vždy nedá použít místo droždí,příp.prefermentu kvásek:-(

    • Dobrý den, Andreo,
      kvásek se dá použít prakticky v jakémkoliv pečivu – jen u nás ty drobné tvary jen s kváskem (kromě dalamánků) moc nechutnají.
      Kaiserky narazit téměř k podložce (v postupu upravím), pak se dají otočit. No a protože byste je měla před naražením svrchu omoučit, přijde ta pomoučená strana dospod, nepřilepí se a kaiserky se dají lehce otočit.

      Chcete-li téměř vyřadit droždí a přesto nedělat vše z kvásku, zkuste zadělat na preferment a pak už žádné droždí nepřidat. Trvá to sice déle, ale i ten 1-2 g droždí v prefermentu vykyne těsto z půl kila mouky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.