Světlé pečivo, díky prefermentu výrazně vonící, výborné i druhý den po upečení.

Suroviny:

na preferment:
umícháme ze 180 g vody
180 g hladké mouky
1-2 g droždí (z kostky)
a zakryté proti osýchání necháme asi 10-12 hodin kvasit

Další suroviny:
140 g vody
2 lžičky soli
lžička cukru
40 g oleje
320 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
8-9 g droždí

 

Bělounké kaiserky (s prefermentem)

-snídaně v trávě-

 

Postup:

vykvašený preferment smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílků a z každého uděláme bulečku. Po 10 minutách odpočinku bulky rukou zplacatíme, vrchní stranu jim dobře omoučíme a narazíme raznicí.
Nakynout je necháme vzhůru nohama už na plechu s pečící fólií, pak potřeme vodou nebo rozšlehaným vejcem, sypneme mákem nebo hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (220-230°C/20min) do křupava.

Bulky na kaiserky (nebo raženky) je třeba dělat přiměřeně menší – pokud budou na raznice příliš veliké, nepovede se je dobře orazit a při pečení se jednotlivé dílky dost slijí – tak, jako je na fotce u tohoto receptu.
Neznamená to sice změnu chuti (ta je výborná tak jako tak), ale neupečete pěkné kaiserky (raženky).