S těstem moc ráda experimentuji a nechávám ho déle kynout. Projeví se to pak na plnější (výraznější) chuti pečiva.
Pokaždé se zvolit volnější tempo nezadaří a stává se, že je potřeba pečivo natošup – ať proto, že se ohlásí nečekaná návštěva nebo doma zrovna pečivo došlo a rodina se začíná hlásit o večeři…tyto rohlíky jsou opravdu bleskově hotové. Od počátečního vhození droždí do vody po vytažení plechu s vonícími rohlíky z trouby opravdu neuplyne víc než 60 minut.
Recept na tyto velice rychlé rohlíky vymyslela kamarádka Anička, já ho jen minimálně upravila, vyzkoušela a nafotila. Tady je:

SUROVINY:

200 g vody
necelá rovná lžička cukru
17-21 g čerstvého droždí
360 g hladké mouky
25 g změklého másla (sádla)
1 lžička soli

Bleskové rohlíky

POSTUP:

Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout.

Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku.

Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 6 trojúhelníků (celkem tedy 12). Z každého trojúhelníku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více  návinů.

Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout.

Potřeme vejcem nebo jen vodou, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/13-17 minut).