S těstem moc ráda experimentuji a nechávám ho déle kynout. Projeví se to pak na plnější (výraznější) chuti pečiva.
Pokaždé se zvolit volnější tempo nezadaří a stává se, že je potřeba pečivo natošup – ať proto, že se ohlásí nečekaná návštěva nebo doma zrovna pečivo došlo a rodina se začíná hlásit o večeři…tyto rohlíky jsou opravdu bleskově hotové. Od počátečního vhození droždí do vody po vytažení plechu s vonícími rohlíky z trouby opravdu neuplyne víc než 60 minut.
Recept na tyto velice rychlé rohlíky vymyslela kamarádka Anička, já ho jen minimálně upravila, vyzkoušela a nafotila. Tady je:
SUROVINY:
200 g vody
necelá rovná lžička cukru
17-21 g čerstvého droždí
360 g hladké mouky
25 g změklého másla (sádla)
1 lžička soli
POSTUP:
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 15 minut odpočinout.
Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Ihned po uhnětení těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny uděláme velkou bulku.
Obě bulky rozválíme do tvaru kruhu a každý z nich rozdělíme na 6 trojúhelníků (celkem tedy 12). Z každého trojúhelníku těsta smotáme rohlík. Cíp přitom popotahujeme směrem od sebe, aby bylo více návinů.
Všechny rohlíky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme 15 minut odpočinout.
Potřeme vejcem nebo jen vodou, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/13-17 minut).
Rohlíky jsou úžasné, děkuji za recept.Manžel s dětmi jsou jako sarančata, a tento recept mě zachránil od otázek typu: A kdy už to bude, my máme hlad a trvá ti to…😀
Dobrý večer, Lenko, děkuji za krásnou zprávu 🙂
Iva
Vynikající, ale příště asi 3 dávky…..
🙂 tak chutnaly? To jsem moc ráda!
Dobrý deň, ak nepoužívam čerstvé, ale iba sušené droždie tak podľa prepočtu ak správne rátam použijem polovičku sáčku. A myslíte si že je potreba aj sušené
dávať do vody, alebo rovno vymiesiť cesto ?
Dobrý den, Andreo,
sušeného droždí se dává 2,5x méně, takže sem by ho přišlo cca 8,5 g. Nepoužívám ho, budete muset zkusit sama – max. se doba výroby rohlíků maličko protáhne o delší dobu kynutí, ale nemyslím si. Budu moc ráda, pokud vyzkoušíte a napíšete mi, jak jste dopadla.
Pokud si vzpomenu, sušené koupím a při dalším pečení rohlíků zkusím s ním 😉
Ať se Vám povedou!
Iva
Dobrý deň, recept som vyskúšala so sušeným droždím a je supeeer, dávam 7 g. Iné pečivo už ani nepečiem, lebo je rýchle a dobré. Zvyknem z tohoto cesta robiť kaiserky, lebo je to ešte rychlejšie ako rohlíky. No a samozrejme z dvojitej dávky, aby sa každému ušlo 🙂 Ďakujem za skvelé recepty , či už v knižkách, alebo na Vašich stránkach. Andrea
Dobrý den, Andreo,
děkuji za příjemnou zprávu 🙂 Ano, kaiserky jsou ještě rychlejší, dělává to tak i moje snacha Katarínka 🙂
Ať se Vám (nejen) pečení daří!
Iva
Mohla byste sem tedy hodit i recept na ty kaiserkv? Dekuji.
Kaiserky jsou z téhož těsta, jen rychlejší v tom, že se nerolují rohlíčky, ale raznicí narazí z kousků těsta kaiserky 🙂
Tak jsem právě vyzkoušela a předem jsem si říkala že bez pořádného kynutí to nebude nic moc…
Omyl! Jsou naprosto luxusní!!!
JEDNODUCHÉ-RYCHLÉ- VÝBORNÉ
A děkuji za všechny za recept 😉
🙂 přesně totéž jsem si, Štěpánko, říkala také. Nevím, jaké jsou druhý den, ale v den upečení (i jako rychlovka) jsou opravdu výborné!
Milá Ivo, moc děkuji za recept na naprosto skvostné rohlíky, pekla jsem je dnes už podruhé a jsou skvělé. Aneb přijdete večer v sedm z práce a chvíli po osmé jsou rohlíky k zeleninovému salátu hotové!
Jsem moc ráda, že jste s receptem spokojená, Martino! 🙂 Dnes už se jen směji, když si vzpomenu, jak jsem na něj nedůvěřivě koukala – a pak, jako na oplátku, nevěřícně na hotové krásné, lehoučké a moc dobré rohlíky 🙂 (Už párkrát jsem se Aniččce, kterou tyto rohlíky napadly, v duchu omluvila!)
Dobrý den Ivo, výborné rohliky.Eva
Dobrý den, Evi, děkuji! 🙂
Dobrý den. Je možné použít třeba i kvasek (psenicny) nebo musí být vždy jen droždí? A pokud lze kvasek – kolik ho bude tady, prosím?
Mnohokrát děkuji.
Lucie
Dobrý den, Lucie,
kvásek použít můžete, ale tento recept je založený na tom, že jsou rohlíky hotové velice rychle – to s kváskem samozžejmě nebudou. Můžete tedy upéct kterékoliv jiné rohlíky 🙂
Pokud je budete chtít kváskové, dejte do rozkvasu cca 100 g recepturní mouky a 100 g vody, k nim sotva 20 g kvásku – v těchto vedrech to bude hotové rychle, v zimě by byl rozkvas hotový po 10-12 hodinách.
Iva
Dobrý den, nezkoušela jste i z jiné mouky než z hladké?
Dobrý den, nezkoušela. Myslím, že bez problémů můžete dát pšeničnou chlebovku. Pokud dáte část celozrnné, bude třeba přidat lžíci vody.
Dobry den, bude spaldova hladka nebo celozrnna mouka v pohode? Ostatni pomer ingredienci zustane stejny? Dekuji 🙂
Dobrý den, špaldová hladká snad ano, i když pije malinko méně, než ostatní….ale u celozrnky bude potřeba trochu vody přidat 😉
Zkoušela jsem s hladkou špaldovou moukou a pecka, díky moc za recept :)))
Také ji máme rádi, špaldovku 🙂
Pěkné hnusný , příště do kvásku Dát mlíko !!!
Vedle desítek lidí spokojených s tímto receptem mě napadá jediné – chyba je na Vaší straně, milá/ý Corono, proto máte rohlíky „hnusný“. 🙂 Ona je ta karanténa někdy dost protivná, že?
Výborné, neudržela jsem se a slupla hned tři. Dala jsem 30 g žitné chlebové.
Děkuji 🙂
To jste šikovná, že tak experimentujete, žitnou i já velice často přidávám do bílého pečiva.
Dnes jsem využila hodinku klidu, kdy mi kynulo těsto na ,,normální“ rohlíky a zadělala, srolovala a upekla jsem Vaše bleskovky a než jsem se dostala k těm klasickým kynutým, tak byly ty Vaše už i skoro zbaštěné 😀 Rychlé a navíc moc chutné 🙂 Recept mám už uložený a navíc jsem ho poslala své sestře, která s kynutým těstem marně a neúspěšně bojuje 😉
Ach, to mě moc těší! Děkuji 🙂 (Kdyby potřebovala sestra poradit, podstrčit nějaký recept, co určitě vyjde, ať klidně napíše!)
Iva
Děkuji za skvělý recept. tato rychlovka se mi nedávno opravdu hodila. Přijela jsem domů v osm večer a na druhý den jsem potřebovala mít pečivo. Do třičtvrtě hodinky bylo zaděláno i upečeno. Chutově jsou výborné, sice trochu jiné, než obyčejně dělávám, ale to vůbec nevadí. Fakt jsem nevěřila, že to klapne bez kynutí 😀 jedinou vadou na kráse je, že z toho kruhu, který vyválím, neumím udělat pěkné tvary. Ale to je detail 🙂
Dobrý den, Eriko,
stajně jako Vy jsem i já byla neveřícím Tomášem…a pak z pečiva příjemně překvapená. 🙂 Jen v pěkných tvarech to není, ale věřím, že to zamrzí – chce to péct je častěji, ten grif se určitě dostaví!
Ať se Vám daří!
Iva
Absolutně geniální! Výborné! Záchrana, když dojde pečivo. Na klasický recept nikdy není dost času a díky Vám Ivo, mohu dopřát své rodině ten luxus domácího pečiva. Díky a pěkný den!
Omylem anonym, doplňuji svůj podpis, Kateřina
Děkuji, Kateřino 🙂
Iva
Milá Ivo, včera jsem znovu dělala vaše bleskové rohlíky. Ale měla jsem víc času, tak jsem těsto nechala asi hodinku kynout. Opět výborné!
Fantastické, zatím nejlepší rohlíky, co jsem pekla. Asi už jiné zkoušet nebudu. Děkuji 😊😊😊
Děkuji 🙂 Nevím, jestli „ty nejvíc nejlepší“ 🙂 , ale nejrychlejší a nejsnadnější stoprocentně! Já u nich oceňuji hlavně to, že je u nich spojeno to, se jinde vylučuje – veliká rychlost, snadnost….a výborná chuť k tomu! 🙂
Iva
Výborné rohlíčky. Mám uložené, ale budu muset dávku zdvojnásobit. Děkuji za recept.
Opravdu vyborne,nechavam trosku dele kynout. 👍👍👍 dekuji za recept
Rohlíky jsou úžasné a hlavně rychlé!!!! My jsme si je trochu vylepšili, zaroluji do nich buď plátek šunky nebo sýra nebo obojí, zarolovaný rohlík 3x nahoře nakrojim a pak potřeme a pečeme….ještě horké mi mizí pod rukama a každý kdo ochutnal, tak se olizoval a chtěl recept. Dekuji za úžasné stránky a recepty!
Dobrý den,
jsem velice ráda, že Vám recept tak moc vyhovuje! Zarolovanou uzeninu nebo sýr jsem zkoušela také, i když do jiného těsta. Pokaždé je to výborné.
Iva
Milá Ivi, díky za skvělý recept a záchranu. Včera večer padl celý domácí chléb, tak jsem u tebe hledala pomoc a jako vždy našla. Děkuji moc.
A blahopřeji mi další knize, napíšu Jeziskovi.
Přeji vše dobré a pozdravuj doma.
Bohunka
Ahojky, Bohunko, to jsem ráda, že se recept tak moc hodil! 🙂 Pokud Ježíšek přání splní, budu šťastná, když se Ti kniha bude jen líbit a bude pro Tebe místem mnoha inspirací!
Iva
Milá Ivo,
díky za bezva recept na rohlíky. Tohle byl můj úplně první pokus vyrobit rohlíky a hned úspěch. Do půlky dávky jsem zarolovala nastrouhanou nivu. Jenom ještě to tvarování musím trochu potrénovat :-). Oceňuji, že to máte krásně jasně popsané, že to bez problémů chápe i pekařka začátečnice a dodává to chuť a odvahu pustit se i do dalších receptů.
Mám obrovskou radost, že jsou moje recepty tak platné a že pomohou i začátečníkům! Přeji Vám, aby ta radost z pečení neustala!
Iva
Dobrý den, vaše stránky jsou suprové! Dnes jsem pekla Bouráka a povedl se myslím moc pěkně. Hlavně se neroztekl! A při jednom nahřátí trouby jsem zkusila narychlo tyto rohlíky – ani jsem neměla dost hladké mouky, tak jsem namíchala hladkou, polohrubou a celozrnou špaldu a nechala na plechu pravda kynout trochu dýl – a dobrota, křupavé navrchu, hebounké uvnitř…Dokud mi neporadili váš web, spálila jsem se kolikrát na různých pseudovychválených receptech co se potulují po webu. Děkuji prostě moc 🤗
Dobrý den, jsem opravdu šťastná, že se Vám moje recepty osvědčují 🙂
Iva
Prosím co dělám špatně,ale pokaždé mám všechny rohlíky na povrchu tvrdé.???
Dobrý den, nepečete při nižší teplotě a delší dobu? To bylo první, co mě napadlo.
Děkuji vyzkouším
Nejlepší, rychlé!!!
dnes zkouším, míchání v pekárně ale málo nakynulo, kyne i pomalu v surovém rohlíku, uvidíme po upečení
Dobrý den, tohle je divné – tyto rohlíky kynou opravdu bleskově. Dal/a jste dobré, aktovní droždí?
Iva
jdu je vyzkoušet
Přečtením všech komentů jsem na ty rohlíky dostala šílenou chuť. Navíc to krásné foto. Zítra na to jdu. Díky za nakopnutí.
Velký dík za tenhle recept. Jsou rychlé a vynikající. Co nesníme, dám zamrazit a rozmrazené v topinkovači jsou taky skvělé. Dělám je i ve vegan verzi pro dceru.
Zdravím, budou stejně dobré, když nechám těsto prokynout? Díky Ivana
Dobrý den, pokud chcete nechat těsto déle kynout, snižte množství droždí 😉