Blog

Tlačené koláčky od medvěda

Slané koláčky z nadýchaného těsta lákavě voní česnekem a sýrem. Jemná smetanová náplň výtečně ladí s měkounkou střídou, na které ani nepoznáte, že je v ní použita i třetina celozrnné mouky.

„Medvědí“ sezóna trvá poměrně krátce, ale tyhle koláčky jsou moc dobré i s česnekem klasickým, který máme doma po celý rok.

Read More

Jogurtové uzlíky s kopřivami

Každoročně brzy zjara vyhlížím období, kdy začnou bujně růst mladé kopřivy. Jejich mladé vršky sbíráme a připravujeme z nich chutný špenát nebo je moc ráda přidávám do těsta na chleba či bílé pečivo. Strakaté uzlíky, zadělané jogurtem, doplňují kopřivy a strouhaný sýr, který můžete vynechat, pokud na něj nemáte zrovna chuť.

Read More

Tyčáky pro chlapáky

Tmavší tyčky (u nás někdy nazývané „Ozzákovy tyčáky“) mají lehce pikantní chuť díky mletému pepři v těstě a dochucené jsou omotanými pásky z plátků anglické slaniny, která se do těsta částečně zapeče. Upéct se dají z jakéhokoliv tvárného těsta na bulky nebo rohlíky, takže ani Vaše děti nemusí zůstat ošizeny 🙂

Read More

Pivní chléb

pivní chléb

Upéct pivní chleba je velmi snadné. Hotový chléb je lehký a vzdušný, není „bílý“ a lehce voní česnekem a kmínem. Provoní celý byt nebo dům, chutná třeba ke grilovanému masu, ale výborný je namazaný (máslem nebo pomazánkou). Střída je okatá a pružná, stejná vydrží i 3 dny, pokud chléb nesníme dříve.

Read More

Podmáslový chléb s dýňovým semínkem

Opravdu hodně tmavý chleba se zelenými očky dýńových semínek, kynutý droždím a připravený a pečený v domácí pekárně, výborně chutná třeba namazaný jemným žervé a sypaný drobně krájenou pažitkou.
Těsto můžete samozřejmě zadělat ručně nebo robotem a podmáslový chléb upéct v troubě ve vymazané chlebíčkové formě.

Read More

Frgále

Nádherné, veliké koláče. Teninkou vrstvičku těsta kryje bohatá náplň z tvarohu, máku, ořechů nebo povidel, hojně „pocukrovaná“ máslovou posýpkou…
Možná nejznámější jsou frgály s náplní ze sušených hrušek, které se nejprve doměkka uvaří s kořením, pak pomelou a dochutí. Frgále se dělají kulaté, na jeden potřebujeme cca 250-270 g těsta, minimálně stejně tolik náplně co těsta, a nesmíme zapomenout na drobenku.

Read More

Rozpékané bagetky s bylinkovým máslem

Rozpékané bagetky

Rozpékané bagety? Ano, i ty si můžeme připravit předem, doma. Kratší předpečené bagetky promazané bylinkovým máslem, dobře zabalené a uložené v mrazáku, jsou výborným pohoštěním pro nečekanou návštěvu. Než se rozpečou, můžeme se věnovat svým hostům a během chvilky je na stole úžasně voňavá dobrota. Těsto na bagetky používám stejné, jako je u Slunečnic, ale je možné použít kterékoliv jiné, na světlejší bagety, bulky nebo rohlíky (např. ze slaného těsta se sádlem).

Read More