Bochník mlynáře Máchala
Maličko větší, vzdušný chleba, je zadělaný ze surovin, které může mít každý doma po ruce. Celozrnné vločky a otruby jsou viditelné ve střídě, podmáslí a strouhaná brambora prodlužují trvanlivost (vláčnost) tohoto voňavého chleba.

SUROVINY:

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné

Dále:
300 g šlehaného podmáslí
400 g pšeničné chlebové mouky
60 g celozrnných ovesných vloček
60 g syrové, jemně strouhané brambory
10-15 g pšeničných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli

 

 

Bochník mlynáře Máchala

 

 

POSTUP:

Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.

Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).

.

.

.

 

 

UložitUložit

11 CommentsLeave a comment

  • Dobrý den , paní Ivo,
    musím velice pochválit tento chleba a perfektní recept , na který si mohou troufnout i ti ,kteří teprve začínají s pečením kváskového chleba !
    S těstem se skvěle pracovalo ,dobře kynulo , po vyklopení krásně drželo tvar a v troubě nádherně naskočilo do výšky !!! Úžasný , lehký a moc dobrý …
    Mějte se , Eva.

  • Chcela by som vyskúšať tento recept, chcem sa opýtať, či je možné nahradiť šlehané podmáslí podmáslím kysaným alebo zakysankou.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

  • Dobrý den, můžu otruby něčím nahradit nebo úplně vynechat? Děkuji 🙂

  • jak velikou osatku budu u takoveho chleba potrebovat? a mohu misto psenicnych otrub dat zitne?

    • Ošatka 1,25 kg a otruby budete muset vyzkoušet – žitné se budou chovat trochu jinak, než pšeničné.

        • U kváskového těsta opravdu nejde určit časový údaj – každý máme jinak čilý kvásek, ale hlavně jinou okolní teplotu, ve které těsto kyne. Řiďte se očima, těsto musí zvětšit objem (ne nutně až na dvojnásobek) a zrovna tak i bochník v ošatce. Není třeba, aby byl bochník dvojnásobný, než když ho do ošatky vkládáte 🙂

  • Dobrý den, nejprve chci vyjádřit obdiv Vašemu pekařskému umění a nadšení i veliké poděkování za sdílení a upřímné rady, i které se dělíte..
    Ráda bych se Vás zeptala na zkušenost s ovesnými otrubami – konkrétně tento chléb se dnes chystám upéct, rozkvas byl parádní, jako tekutinu jsem dala kyšku, jediné jsem zaměnila otruby pšeničné za ovesné.. Těsto pak bylo opravdu velmi hydratované, při překládání to ještě šlo (naolejovanou rukou), ale samotné svinutí do ošatky byla teda veliká výzva, jen moje spořivost mi nedovolila těsto hodit do koše😊
    Každopádně – myslíte, že by v tu chvíli, tedy po hodině od vymísení a 2x překladu těsta bylo v takové situaci možné ještě přidat mouku, znovu vyhnětat a proces udělat ještě jednou (2x přeložení po 30 minutách)?
    Sice stále nemám žádného robota, takže těsto na chleba, dalamánky a jiné hnětu ručně, ale v případě takto “lepivého” těsta bych se přemohla i podruhé 😀
    Předem Vám děkuji za reakci, jinak všechny dosud vyzkoušené recepty od Vás se mi daří výborně a nám vždy obrovskou radost 👍🏻
    Markéta.

    • Dobrý den, Markéto, děkuji Vám za milá pochvalná slova 🙂 snažím se, aby se u mě lidem nejen líbilo, ale i o to, aby se jim pečení podle mých receptů dařilo 🙂
      Vidíte, a zrovna Vám asi moc neporadím, protože s ovesnými otrubami nemám zkušenost vůbec žádnou. Používám vločky ráda, ale otruby jsem nezkoušela, protože je do pečiva nepřidávám pravidelně a na to občasné pečení s nimi mi pšeničné otruby stačí.
      Budete-li recept zkoušet znovu, spíš bych poradila trochu ubrat vody (tedy tady spíš podmáslí), kterou zaděláváte těsto, přidat ji můžete vždycky.
      To další promísení s trochou mouky a další překládání bych spíš nedoporučila, chleba by se mohl rozjíždět nebo být kyselý.
      Zkuste ubrat trochu tekutiny a uvidíte.
      Ať se Vám podaří!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.