Bochník mlynáře Máchala
Maličko větší, vzdušný chleba, je zadělaný ze surovin, které může mít každý doma po ruce. Celozrnné vločky a otruby jsou viditelné ve střídě, podmáslí a strouhaná brambora prodlužují trvanlivost (vláčnost) tohoto voňavého chleba.

SUROVINY:

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné

Dále:
300 g šlehaného podmáslí
400 g pšeničné chlebové mouky
60 g celozrnných ovesných vloček
60 g syrové, jemně strouhané brambory
10-15 g pšeničných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli

 

 

Bochník mlynáře Máchala

 

 

POSTUP:

Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.

Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).

.

.

.

 

 

UložitUložit

9 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den , paní Ivo,
    musím velice pochválit tento chleba a perfektní recept , na který si mohou troufnout i ti ,kteří teprve začínají s pečením kváskového chleba !
    S těstem se skvěle pracovalo ,dobře kynulo , po vyklopení krásně drželo tvar a v troubě nádherně naskočilo do výšky !!! Úžasný , lehký a moc dobrý …
    Mějte se , Eva.

  • Chcela by som vyskúšať tento recept, chcem sa opýtať, či je možné nahradiť šlehané podmáslí podmáslím kysaným alebo zakysankou.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

  • Dobrý den, můžu otruby něčím nahradit nebo úplně vynechat? Děkuji 🙂

  • jak velikou osatku budu u takoveho chleba potrebovat? a mohu misto psenicnych otrub dat zitne?

    • Ošatka 1,25 kg a otruby budete muset vyzkoušet – žitné se budou chovat trochu jinak, než pšeničné.

        • U kváskového těsta opravdu nejde určit časový údaj – každý máme jinak čilý kvásek, ale hlavně jinou okolní teplotu, ve které těsto kyne. Řiďte se očima, těsto musí zvětšit objem (ne nutně až na dvojnásobek) a zrovna tak i bochník v ošatce. Není třeba, aby byl bochník dvojnásobný, než když ho do ošatky vkládáte 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.