Bramborákový chleba

Proč „bramborákový“? Je to vlastně recept na náš nejoblíbenější chleba (Kváskový chléb s bramborákem), a proto, že bramborák v prášku obsahuje i určité přísady, které v našem jídelníčku nechci, dělám chleba už bez něj.
Pouze pro vůni přidávám ke kmínu i trochu sušeného česneku a ždibíček majoránky.

Suroviny:

na kvásek
30 g pravidelně živeného žitného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky

Dále
320 g vody
2 lžičky oleje
2 lžičky soli
2-3 lžičky kmínu
necelá 1/3 lžičky sušeného česneku
větší špetka majoránky
150 g pšeničné chlebové mouky
380 g hladké mouky

 

Bramborákový chleba

Postup:

smícháme kvásek se 120 g vody a 150 g žitné chlebové mouky a v teple necháme asi 10-12 hodin kvasit.

Přidáme zbytek surovin a použijeme program Těsto. Po 2. hlazení (promíchání mezi 2. a 3. kynutím) jsem pekárnu vypla, těsto nechala nakynout do jeho obvyklého objemu (trvalo to asi 90-120 minut)  a pak jsem zapla program Pečení.

22 komentářůLeave a comment

  • Ivi, toto je dalsi kvaskovy chlebik, ktery jsem vyzkousela a zasla, je vyborny, neuveritelne jednoduchy a presny do posledniho gramu mouky a kapky vody, proste uzasny.

  • Ivo, dal by se ještě nějaký další z těch celokváskových chlebů upéct v pekárně? Nemám klasickou troubu a remosku mám jen teflonovou a ta na pečení chleba není úplně ideální.

    • Nezkusíte si spíš vybrat některý z vámi oblíbených (vyzkoušených) pekárničkových chlebů s droždím a převedeme ho na kváskový?
      V tom teflonu jste péct zkusila nebo jsem vás odradila já?

      • To převedení mě nenapadlo. Jak to mám udělat? Teď jsem se dívala na ten Váš popis, ale asi mám delší vedení a nejsem si jistá, jestli to chápu dobře – když Vám napíšu vybraný chleba, poradíte mi? V teflonce jsem to zkusila a přesvědčila jsem se o pravdivosti Vašich slov – shora byl chleba téměř připálený a zespod kůrka žádná :-(. Ale už jsem se začala pídit po staré remosce (bohužel zatím bezúspěšně).

        • Zkuste třeba na Auru nebo ve starších bazarech kouknout jen po té hliníkové míse – nesmí mít podraný vnitřní povrch. Takže žádné cídění ocelovým kartáčem…
          Napište mi recept mailem, mrknu na to 😉 a připište, prosím, co je Vám na postupu (převodu) nejasného. Zkusím to napsat jednodušeji.

        • Musim nesouhlasit. Pecu aktivne jiz 1,5r kvaskovy chlebiky a z 99% pouze teflonove remosce. Nikdy se mi nestalo, jak pisete – bez kurky / nedopeceny. Pecu cca 1,2kg bochniky a vzdy s uspechem, nadychane, hnede a krupavou kurkou.

          • Tak to buďte ráda 🙂
            Stejnou zkušenost s teflonovou mísou, jako mám já, má i pár mých kamarádek – a dokonce i dřív, než jsem v ní začala péct já.
            Možná to tedy bude kus od kusu (remosky)…

  • Zdravím paní Ivo! Proč se nenechá program Těsto dojet až do konce, tedy i s třetím kynutí? Díky!

    • Dobrý den, Věro,
      mám to tak navyklé z dělání kváskového těsta v pekárně – mám pocit, že je v ní při kynutí moc veliké teplo pro kvasinky. Ale určitě můžete zkusit nechat program dojet až do konce 😉

  • Dobrý den Ivo! Opět na Vás jedna technická. Jak poznám, že bylo těsto překynuté, jak se chová při pečení? Díky!

    • Dobrý den – překynuté těsto má tak zvětšený objem (a tím je i řidší), že když do něj lehce vpíchnete kousek prstu, po jeho vytažení důlek zůstane stejně hluboký, těsto už není vůbec pružné, nevrací se.
      Takový bochník se pak v troubě dost rozplácne, nemá sílu udržet tvar, ani se zvednout při pečení.

  • Aha. A ještě se tedy zeptám obráceně. Jak poznám, že peču málo nakynuté těsto? Děkuji Vám za trpělivost 🙂

    • Zkuste ten „prstový test“ udělat hned na čerstvě vyváleném bochníku – těsto se hned vrátí do původní polohy, tvaru (nebo do téměř původní). Důlek v těstě, které je nakynuto akorát, se pomalu a neúplně vrací zpět.
      Nejlíp to ale poznáte častějším pečením – málo nakynutý bochník vám v troubě může puknout, což není na škodu, jen nebude tak hezký. A příště tedy necháte nakynout déle.
      Také jsem se tak učila, metoda pokus – omyl 🙂

  • Já peču v pekárně, jen ten žitný ve formě v troubě. Dnes mi těsto shora začalo jakoby praskat, tak jsem dala péct. Co to znamená, bylo něco špatně? Díky a zdravím!

    • A upeklo se normálně? Nepropadnul se střed? Když mi praská kynoucí bochník v ošatce, je už pomalounku překynutý – dávám co nejdřív péct.

  • Upekl se normálně, nepropadnul se, jen byl nižší, jakoby méně nakynutý, než minule. Dloubla jsem prstem a těsto se pomalu vracelo. Nezeslábnul mi kvásek, třeba?

    • To takhle neodhadnu 🙂 Musíte sama posoudit, jestli máte poslední chleby nižší než bývá váš průměr 😉
      Pokud ano, dejte kvásku lázeňskou kůru (několik dnů krmit kousek kvásku 2x denně…už se o tom psalo mockrát). A určitě tahle „kůra“ neuškodí žádnému kvásku, ani tomu silnému 😉

  • Dobrý den
    Delala jsem tento chléb,ale při zapnutí programu pečení trval program jen 10minut a chléb nebyl dopeceny. Jak dlouho má trvat program pečení? Nemá ještě někdo jiný zkusenost s pekarnou Concept? Jestli jsem neměla dát jiný program. Diky

    • Dobrý den, nene, program Pečení trvá určitě plnou hodinu! A ten údaj 60 minut musí na displeji naskočit hned při navolení programu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.