Proč „bramborákový“? Je to vlastně recept na náš nejoblíbenější chleba (Kváskový chléb s bramborákem), a proto, že bramborák v prášku obsahuje i určité přísady, které v našem jídelníčku nechci, dělám chleba už bez něj.
Pouze pro vůni přidávám ke kmínu i trochu sušeného česneku a ždibíček majoránky.

Suroviny:

na kvásek
30 g pravidelně živeného žitného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky

Dále
320 g vody
2 lžičky oleje
2 lžičky soli
2-3 lžičky kmínu
necelá 1/3 lžičky sušeného česneku
větší špetka majoránky
150 g pšeničné chlebové mouky
380 g hladké mouky

 

Bramborákový chleba

Postup:

smícháme kvásek se 120 g vody a 150 g žitné chlebové mouky a v teple necháme asi 10-12 hodin kvasit.

Přidáme zbytek surovin a použijeme program Těsto. Po 2. hlazení (promíchání mezi 2. a 3. kynutím) jsem pekárnu vypla, těsto nechala nakynout do jeho obvyklého objemu (trvalo to asi 90-120 minut)  a pak jsem zapla program Pečení.