Proč „bramborákový“? Je to vlastně recept na náš nejoblíbenější chleba (Kváskový chléb s bramborákem), a proto, že bramborák v prášku obsahuje i určité přísady, které v našem jídelníčku nechci, dělám chleba už bez něj.
Pouze pro vůni přidávám ke kmínu i trochu sušeného česneku a ždibíček majoránky.
Suroviny:
na kvásek
30 g pravidelně živeného žitného kvásku
120 g vody
150 g žitné chlebové mouky
Dále
320 g vody
2 lžičky oleje
2 lžičky soli
2-3 lžičky kmínu
necelá 1/3 lžičky sušeného česneku
větší špetka majoránky
150 g pšeničné chlebové mouky
380 g hladké mouky
Postup:
smícháme kvásek se 120 g vody a 150 g žitné chlebové mouky a v teple necháme asi 10-12 hodin kvasit.
Přidáme zbytek surovin a použijeme program Těsto. Po 2. hlazení (promíchání mezi 2. a 3. kynutím) jsem pekárnu vypla, těsto nechala nakynout do jeho obvyklého objemu (trvalo to asi 90-120 minut) a pak jsem zapla program Pečení.
Ivi, toto je dalsi kvaskovy chlebik, ktery jsem vyzkousela a zasla, je vyborny, neuveritelne jednoduchy a presny do posledniho gramu mouky a kapky vody, proste uzasny.
Děkuju :-) mám radost, že chutná!
Ivo, dal by se ještě nějaký další z těch celokváskových chlebů upéct v pekárně? Nemám klasickou troubu a remosku mám jen teflonovou a ta na pečení chleba není úplně ideální.
Nezkusíte si spíš vybrat některý z vámi oblíbených (vyzkoušených) pekárničkových chlebů s droždím a převedeme ho na kváskový?
V tom teflonu jste péct zkusila nebo jsem vás odradila já?
To převedení mě nenapadlo. Jak to mám udělat? Teď jsem se dívala na ten Váš popis, ale asi mám delší vedení a nejsem si jistá, jestli to chápu dobře – když Vám napíšu vybraný chleba, poradíte mi? V teflonce jsem to zkusila a přesvědčila jsem se o pravdivosti Vašich slov – shora byl chleba téměř připálený a zespod kůrka žádná :-(. Ale už jsem se začala pídit po staré remosce (bohužel zatím bezúspěšně).
Zkuste třeba na Auru nebo ve starších bazarech kouknout jen po té hliníkové míse – nesmí mít podraný vnitřní povrch. Takže žádné cídění ocelovým kartáčem…
Napište mi recept mailem, mrknu na to ;-) a připište, prosím, co je Vám na postupu (převodu) nejasného. Zkusím to napsat jednodušeji.
Musim nesouhlasit. Pecu aktivne jiz 1,5r kvaskovy chlebiky a z 99% pouze teflonove remosce. Nikdy se mi nestalo, jak pisete – bez kurky / nedopeceny. Pecu cca 1,2kg bochniky a vzdy s uspechem, nadychane, hnede a krupavou kurkou.
Tak to buďte ráda :-)
Stejnou zkušenost s teflonovou mísou, jako mám já, má i pár mých kamarádek – a dokonce i dřív, než jsem v ní začala péct já.
Možná to tedy bude kus od kusu (remosky)…
Zdravím paní Ivo! Proč se nenechá program Těsto dojet až do konce, tedy i s třetím kynutí? Díky!
Dobrý den, Věro,
mám to tak navyklé z dělání kváskového těsta v pekárně – mám pocit, že je v ní při kynutí moc veliké teplo pro kvasinky. Ale určitě můžete zkusit nechat program dojet až do konce ;-)
Dobrý den Ivo! Opět na Vás jedna technická. Jak poznám, že bylo těsto překynuté, jak se chová při pečení? Díky!
Dobrý den – překynuté těsto má tak zvětšený objem (a tím je i řidší), že když do něj lehce vpíchnete kousek prstu, po jeho vytažení důlek zůstane stejně hluboký, těsto už není vůbec pružné, nevrací se.
Takový bochník se pak v troubě dost rozplácne, nemá sílu udržet tvar, ani se zvednout při pečení.
Aha. A ještě se tedy zeptám obráceně. Jak poznám, že peču málo nakynuté těsto? Děkuji Vám za trpělivost :-)
Zkuste ten „prstový test“ udělat hned na čerstvě vyváleném bochníku – těsto se hned vrátí do původní polohy, tvaru (nebo do téměř původní). Důlek v těstě, které je nakynuto akorát, se pomalu a neúplně vrací zpět.
Nejlíp to ale poznáte častějším pečením – málo nakynutý bochník vám v troubě může puknout, což není na škodu, jen nebude tak hezký. A příště tedy necháte nakynout déle.
Také jsem se tak učila, metoda pokus – omyl :-)
Já peču v pekárně, jen ten žitný ve formě v troubě. Dnes mi těsto shora začalo jakoby praskat, tak jsem dala péct. Co to znamená, bylo něco špatně? Díky a zdravím!
A upeklo se normálně? Nepropadnul se střed? Když mi praská kynoucí bochník v ošatce, je už pomalounku překynutý – dávám co nejdřív péct.
Upekl se normálně, nepropadnul se, jen byl nižší, jakoby méně nakynutý, než minule. Dloubla jsem prstem a těsto se pomalu vracelo. Nezeslábnul mi kvásek, třeba?
To takhle neodhadnu :-) Musíte sama posoudit, jestli máte poslední chleby nižší než bývá váš průměr ;-)
Pokud ano, dejte kvásku lázeňskou kůru (několik dnů krmit kousek kvásku 2x denně…už se o tom psalo mockrát). A určitě tahle „kůra“ neuškodí žádnému kvásku, ani tomu silnému ;-)
Dnes na tom začínám pracovat. Kolik dnů přibližně? Díky!
Určitě aspoň 5 dnů jdoucích po sobě.
Dobrý den
Delala jsem tento chléb,ale při zapnutí programu pečení trval program jen 10minut a chléb nebyl dopeceny. Jak dlouho má trvat program pečení? Nemá ještě někdo jiný zkusenost s pekarnou Concept? Jestli jsem neměla dát jiný program. Diky
Dobrý den, nene, program Pečení trvá určitě plnou hodinu! A ten údaj 60 minut musí na displeji naskočit hned při navolení programu.
Ivo, u některých pekáren naskočí čas pečení na začátku na 10 minut a musí se namačkat několikerým mačkáním tlačítka plus až na těch 60 minut.
chtěla jsem moc poprosit o návod pro pečení ne v pekárně, ale v běžné troubě. už před nějakou dobou se mi pekárna rozbila a novou kupovat nebudu, protože nikomu doma nechutná kůrka z těchto chlebů.
Dobrý den, nezkusíte třeba tento?
https://www.pekarnomanie.cz/denni-chleb/
Zkuste pekárnu od Panasonicu Crustina ta dělá skvělou kurku