Jednoduchá, z několika málo surovin, voňavá a výborná – to je tato žluťounká focaccia.

Suroviny:

preferment:
150 g vody
150 g hladké mouky
0,7-1 g čerstvého droždí

dále:
200 g vody
150 g vařených, jemně strouhaných brambor
100 g hladké mouky
250 g semoly (semolinové mouky)
2 lžičky soli
30 g olivového oleje
4 g čerstvého droždí

na povrch focaccie před pečením:
olivy
malá rajčátky
olivový olej
oregano

.

Bramborová focaccia se semolou

.

 

Postup:

12 hodin předem umícháme suroviny na preferment – nejprve ve vodě dobře rozmícháme ždibínek droždí, aby bylo v prefermentu rovnoměrně rozptýleno, teprve pak vmícháme mouku.
Pak toto řídké těstíčko zakryjeme a necháme 12 hodin pracovat.

K vykvašenému prefermentu přidáme ostatní suroviny (droždí opět předem rozmícháno ve vodě) a vymísíme těsto, které necháme 1-2 hodiny vykynout.

Plech na pečení dobře vymastíme olivovým olejem a vykynuté těsto na něj vyškrábneme. Naolejovanými prsty ho roztáhneme do požadovaného tvaru (pokryje téměř celý plech) a necháme asi půl hodiny odpočinout.

Do povrchu focaccie zatlačíme olivy a půlená rajčátka řeznou plochou dolů, posypeme ji oreganem, bohatě pokapeme olivovým olejem a necháme dokynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25-30 minut).

 

.

.