Domácí rohlíky – za pár korun, trochu času a práce.

Jsou lehčí, dobře nakynuté a určitě na nich poznáte, že nebyly upečeny jen z bílé mouky – nejsou „prázdné“.

Suroviny:
na omládek:
100 g (ml) vlažné vody

lžička sladěnky
15-17 g droždí
130 g hladké mouky
Dále:
150 g (ml) vody
20 g oleje
50 g strouhaných vařených brambor
lžička solamylu
2 rovné lžičky soli
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
270 g hladké mouky

bramborové rohlíky1

Postup:
suroviny na omládek dobře umícháme a zakryté necháme 45-60 min kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké těsto, které necháme kynout v teple. Pak propracujeme, rozdělíme na 14 dílů, necháme je asi 5-10 min odpočinout a z každého uděláme rohlík podle fotopostupu.

Poté, co rohlíky na plechu nakynou, potřeme je rozmíchaným vejcem, posypeme semínky nebo ovesnými vločkami a v dobře vyhřáté troubě prudce upečeme (230°C/asi 10-14min).