Příjemně kypré bulky, vhodné jako příloha nebo i k namazání a obložení. Brambory je dělají vláčnějšími, sýr dodá jak chuť, tak i pečivo provoní.
Suroviny:
50 ml vody
lžička cukru
1 vejce
50 g hrubě strouhaného sýra
200 g strouhaných vařených brambor
2 lžíce oleje
lžička soli
10 g droždí
mletý pepř
250-270 g hladké mouky
mák na posyp
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a necháme ho pekárnou jen umíchat, vykyne pak v míse (mouku přisypáváme postupně, podle potřeby). Dlouhým kynutím a větším teplem by těsto hodně zřídlo.
Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na dílky a z každého uděláme bulku (pokud by bylo třeba, lehonce podsypáváme moukou) a tu svrchu navlhčíme vodou a dobře oválíme v celém máku.
Bulky vykynou na plechu s pečícím papírem a bez jakéhokoliv dalšího potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě.
Tak tento recept je vážně perfektní!!! Zkoušel jsem od vás již více receptů na bulky, dalamánky apod., ale tyhle mě vážně učarovali :D . Jsou neskutečně jednoduché, rychlé a přitom výborné. Chutnají mi i více než jiné kváskové. Rozhodl jsem se je udělat, protože mě překvapil poměr 250g mouky / 200g brambor (kdybych ten recept našel na jiných stránkách, určitě bych neměl odvahu). Na rozdíl od receptu jsem je neobaloval v máku a dal je péct jen tak – ta kůrčička pak byla excelentní!! (někdy se lenost i vyplatí , že :) ) Na druhý den byly také dobré, jenom už neměly křupavou kůrku – dal jsem je tedy do rozpálené trouby a za pět minut byly ÚPLNĚ jako čerstvé!
Jenom bych se chtěl zeptat, jaký dáváte sýr? Dával jsem 30% eidam, protože jsem ho zrovna měl v lednici, ale jestli máte vyzkoušený nějaký jiný rád bych to vyzkoušel i s ním.
Moc děkuji za skvělý recept
Musela jsem se smát, jak se „lenost“ vyplatila… :-) Děkuji za moc pěknou pochvalu, jsem šťastná, že chutnaly. Druhý den už nebývá kůrka křupavá snad na žádném pečivu, a tady ho ještě zvlhčily ty použité brambory. Sýr používám klasický tvrdý, určitě by byla výborná třeba i niva.
Iva