Příjemně kypré bulky, vhodné jako příloha nebo i k namazání a obložení. Brambory je dělají vláčnějšími, sýr dodá jak chuť, tak i pečivo provoní.

Suroviny:

50 ml vody
lžička cukru
1 vejce
50 g hrubě strouhaného sýra
200 g strouhaných vařených brambor
2 lžíce oleje
lžička soli
10 g droždí
mletý pepř
250-270 g hladké mouky
mák na posyp

 

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a necháme ho pekárnou jen umíchat, vykyne pak v míse (mouku přisypáváme postupně, podle potřeby). Dlouhým kynutím a větším teplem by těsto hodně zřídlo.
Vykynuté ho propracujeme, rozdělíme na dílky a z každého uděláme bulku (pokud by bylo třeba, lehonce podsypáváme moukou) a tu svrchu navlhčíme vodou a dobře oválíme v celém máku.
Bulky vykynou na plechu s pečícím papírem a bez jakéhokoliv dalšího potírání je pak upečeme ve vyhřáté troubě.