Bramborový chléb s prefermentem

Recept na tento chleba je mírně poupraveným receptem na BB – bramborové bagety.
Chleba je moc dobrý a díky obsahu brambor tak vydrží dlouho (až do spotřebování).

 
Suroviny:žitná celozrnná mouka

na preferment
150 g (ml) vody
150 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
– vše smícháme a v zakryté míse necháme asi 10 hodin kvasit

Dále je potřeba:
80 g strouhaných vařených brambor
100 g bílého jogurtu
100 g (ml) vody
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
lžička cukru
100 g žitné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
170-180 g hladké mouky
6-7 g droždí

 

Bramborový chléb s prefermentem 

Postup:

do pekárny dáme vykvašený preferment a všechny ostatní suroviny a použijeme program Těsto.
Z vykynutého těsta uděláme bochník, omoučíme ho a dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Po nakynutí opatrně vykulíme na plech s pečící fólií a upečeme (230°C/15 min, 200°C/asi 30min).

 

 

9 komentářůLeave a comment

  • Dobre odpoledne,Ivanko,
    tak jsem udelala tenhle vyborny chleba a posvala jsem sousedy na obed a oni moc cestu ji do Francie tak jse mne ptaly kde jsem koupila ten francousky chleba.
    Je opravdu vyborny.

    Thanks Michaeala

  • Dobry den Ivo, ja chci vedet jestly muzu udelat bulky s toho to testa protoze maly ma radci bulky do skoly.

    Thanks MichaelaAU

    • Dobrý den,
      z jakéhokoliv pevnějšího, neroztékavého těsta můžete udělat bulky nebo večky 😉

  • Dobrý den, chci se zeptat, jestli kvasnice jsou sušené nebo čerstvé? děkuji.

    • Dobrý den, Yvetto, droždí používám pouze čerstvé. Pokud bych výjimečně použila sušené, určitě bych to do receptu napsala 😉

  • Dobrý den Ivo,
    tak tento chleba je vynikající 🙂 Mám prosbičku: šel by udělat z kvásku, popř. z jakého množství ? Musím se přiznat, že jsem to přepočítávání z droždí na kvásek nepochopila 😀 Předem děkuji a přeji hezký den, Jitka

    • Dobré ráno 🙂
      určitě by s kváskem šel. Přepočtení na kvásek je jednoduché:
      1. vynecháte droždí (samozřejmě) a můžete vynechat i cukr
      2. mrknete, z kolika mouky je zaděláno těsto – tady z 520-530 g
      3. rozkvas se většinou dělává z 1/3 mouky receptu, tady to bude přibližně 170 g
      4. je dobré dát do rozkvasu co nejvíc žitné (100 g z receptu), zbytek (70 g) bych vzala pšeničnou chlebovou
      5. bude stačit nějakých 30-35 g kvásku, aby rozkvasil 170 g mouky za 12 hodin
      6. při zadělávání těsta pak nezapomeňte odečíst ze zbytku surovin mouku a vodu z rozkvasu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.