Recept na tento chleba je mírně poupraveným receptem na BB – bramborové bagety.
Chleba je moc dobrý a díky obsahu brambor tak vydrží dlouho (až do spotřebování).
Suroviny:
na preferment
150 g (ml) vody
150 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
– vše smícháme a v zakryté míse necháme asi 10 hodin kvasit
Dále je potřeba:
80 g strouhaných vařených brambor
100 g bílého jogurtu
100 g (ml) vody
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
lžička cukru
100 g žitné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
170-180 g hladké mouky
6-7 g droždí
Postup:
do pekárny dáme vykvašený preferment a všechny ostatní suroviny a použijeme program Těsto.
Z vykynutého těsta uděláme bochník, omoučíme ho a dáme kynout do moukou vysypané ošatky.
Po nakynutí opatrně vykulíme na plech s pečící fólií a upečeme (230°C/15 min, 200°C/asi 30min).
Dobre odpoledne,Ivanko,
tak jsem udelala tenhle vyborny chleba a posvala jsem sousedy na obed a oni moc cestu ji do Francie tak jse mne ptaly kde jsem koupila ten francousky chleba.
Je opravdu vyborny.
Thanks Michaeala
To je nejhezčí pochvala, co může být, že? ;-) Děkuju.
Dobry den Ivo, ja chci vedet jestly muzu udelat bulky s toho to testa protoze maly ma radci bulky do skoly.
Thanks MichaelaAU
Dobrý den,
z jakéhokoliv pevnějšího, neroztékavého těsta můžete udělat bulky nebo večky ;-)
Dobrý den, chci se zeptat, jestli kvasnice jsou sušené nebo čerstvé? děkuji.
Dobrý den, Yvetto, droždí používám pouze čerstvé. Pokud bych výjimečně použila sušené, určitě bych to do receptu napsala ;-)
Dobrý den Ivo,
tak tento chleba je vynikající :-) Mám prosbičku: šel by udělat z kvásku, popř. z jakého množství ? Musím se přiznat, že jsem to přepočítávání z droždí na kvásek nepochopila :D Předem děkuji a přeji hezký den, Jitka
Dobré ráno :-)
určitě by s kváskem šel. Přepočtení na kvásek je jednoduché:
1. vynecháte droždí (samozřejmě) a můžete vynechat i cukr
2. mrknete, z kolika mouky je zaděláno těsto – tady z 520-530 g
3. rozkvas se většinou dělává z 1/3 mouky receptu, tady to bude přibližně 170 g
4. je dobré dát do rozkvasu co nejvíc žitné (100 g z receptu), zbytek (70 g) bych vzala pšeničnou chlebovou
5. bude stačit nějakých 30-35 g kvásku, aby rozkvasil 170 g mouky za 12 hodin
6. při zadělávání těsta pak nezapomeňte odečíst ze zbytku surovin mouku a vodu z rozkvasu!
moc děkuji, jste zlatá :-)
Prosím, když bych chtěla péct chleba s prefermentem tak, abych zadělávala těsto ve 14 hodin odpoledne. Kdy udělat preferment? Můžu ho udělat večer a dát do chladna? Nebo v pět hodin ráno, bude to stačit?
Udělejte ho večer, nechte v teple a brzo ráno ho dejte do chladna. Určitě vydrží.
Iva