Bramborový chleba z trouby

Krásný bochník s okatou, mechovou střídou, která díky bramborám v těstě zůstává opravdu dlouho vláčná – nevysychá.

Bramborový chleba z trouby

-okatý, s pomoučenou kůrkou-

Suroviny:
150 ml vody
lžička cukru
400 g strouhaných vařených brambor
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
100 g žitné celozrnné mouky jemné
380-400 g hladké mouky
20 g droždí
 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, sypké), mouku téměř všechnu, zbytek pak přisypeme při míchání – tekutin je v receptu málo, ale brambory způsobí, že těsto pomalinku řídne, proto je třeba v průběhu mísení dosypávat.

Těsto necháme pekárnou jen umíchat, pak ho přendáme do mísy a tam necháme nakynout.
Z vykynutého těsta uděláme bochník (pokud je třeba, při tvarování a válení podsypáváme těsto hladkou moukou), necháme ho ještě vykynout na plechu a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/45-55min)

 

Bramborový chleba z trouby

-s tečkami kmínu ve střídě-

  • Před vložením do trouby můžeme (ale nemusíme) mašlovat vejcem. Na fotce je ničím nemašlovaný chleba.
  • Chleba je mechový, měkký, dobrý i druhý den, velice dobře se krájí.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.