Bramborový chleba z trouby

Krásný bochník s okatou, mechovou střídou, která díky bramborám v těstě zůstává opravdu dlouho vláčná – nevysychá.

Bramborový chleba z trouby

-okatý, s pomoučenou kůrkou-

Suroviny:
150 ml vody
lžička cukru
400 g strouhaných vařených brambor
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
lžíce oleje
100 g žitné celozrnné mouky jemné
380-400 g hladké mouky
20 g droždí
 

Postup:
Suroviny dáme do pekárny (v pořadí tekuté, sypké), mouku téměř všechnu, zbytek pak přisypeme při míchání – tekutin je v receptu málo, ale brambory způsobí, že těsto pomalinku řídne, proto je třeba v průběhu mísení dosypávat.

Těsto necháme pekárnou jen umíchat, pak ho přendáme do mísy a tam necháme nakynout.
Z vykynutého těsta uděláme bochník (pokud je třeba, při tvarování a válení podsypáváme těsto hladkou moukou), necháme ho ještě vykynout na plechu a upečeme ve vyhřáté troubě. (200°C/45-55min)

 

Bramborový chleba z trouby

-s tečkami kmínu ve střídě-

  • Před vložením do trouby můžeme (ale nemusíme) mašlovat vejcem. Na fotce je ničím nemašlovaný chleba.
  • Chleba je mechový, měkký, dobrý i druhý den, velice dobře se krájí.

 

 

 

 

12 komentářůLeave a comment

  • Dobrý deň,
    mám žitnú chlebovú múku, môžem ju použiť do receptu? Ďakujem za odpoveď aj za Vaše recepty 🙂

  • Chleba upečený a už aj načatý a je vynikajúci, skúšala som už viac krát piecť chleba ale vždy bol vnútri mokrý a raz ako piliny. Tento zemiakový je druhý chlieb, ktorý som piekla podľa vášho receptu a oba sa vydarili výborne 😀 ďakujem za vaše recepty a idem skúšať ďaľšie 🙂

    • To je nádherná paráda, Dominiko! Ať se Vám podaří všechno tohle pečení! 🙂
      Iva

      • ani neviem dostatočne vyjadriť aká som vďačná za vaše recepty 🙂 zo srdca ďakujem a prajem vám len to najlepšie 🙂

  • Dobrý den, právě jsem chlebík dopekla. Na pohled je střídka stejná, jako máte vy, ale přijde mi, že je to takové gumové. Osobně mi to chutná, ale nevím, jestli to tak má být. K normálnímu chlebu (kupovanému) to má docela daleko. Tak nevím, jestli je to receptem nebo mnou. Mimochodem to není první domácí chléb, který mi tak připadá. Předem děkuji za odpověď.

    • Dobrý den, tyhle bramborové chlebíky jsou dost nadýchané a pružné – to si mám představit pod pojmem „takové gumové“?
      S koupenými chleby bych ty domácí určitě nesrovnávala, ty domácí jsou úplně jiné, většinou lepší.

      • Nevím, je to možné…
        Mimochodem právě ho večeřím – na snídani už asi nebude :). Myslím si, že když se člověk něco chce naučit, je důležité se s něčím porovnat a protože neznám nikoho, kdo by doma pekl chleba, tak výsledek porovnávám s kupovanými. :(. Chápu, že označení „gumový“ asi zní hodně špatně, ale jen jsem nenašla lepší způsob, jak to popsat. Asi hraje roli i to, že jsem ho ochutnávala ještě teplý. Teď už mi tak „gumový“ nepřijde. Neříkám, že chlebík dopadl hůře nebo lépe, než jsem čekala – dopadl prostě jinak a já chtěla vědět, jestli to tak je správně nebo špatně. Konečně, člověk se nejvíce zlepšuje, když ví, kde dělá chyby. Doufám, že se mám jak zlepšovat. Když jsem pekla poprvé chléb, taťka ho přirovnal k „buchtě do jitrnic“, tento váš chleba si několikrát přidal :D. Určitě od Vás zkusím i jiné recepty a nějaký „perfektní“ si určitě najdu. Moc děkuji za rychlou odpověď

        • Pokud si Váš taťka chléb přidával, je určitě ve věku, kdy v obchodech zažil výborný chleba – tohle by bylo měříko pro mě a známka toho, že jsem v pečení na správné cestě 🙂 Ty „buchtovité“ chleby bývají jen z hladké mouky, je v nich více droždí atd. (někdo chléb zadělává mlékem a to je pak teprve buchta!).
          Chcete-li, zkuste třeba tento chléb. Je poměrně světlý, ale dochutí ho žitná mouka a také kvásek omládek a vím, že lidem hodně chutná:
          http://www.pekarnomanie.cz/jogurtovy-kminak-s-omladkem/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.