Tak tyto bulky máme opravdu moc rádi – už s těstem se pracuje fantasticky, není to nic složitého a výsledek provoní celou domácnost.
Nebojte se sýr nasypat hned, před pečením, nespálí se – jen se na bulce rozteče.
Bulky jsou dobré a vláčné i tři dny, ovoněné i ochucené sýrem.
Suroviny:
220-230 g vody
45 g oleje
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
420 g hladké mouky
15 g droždí
tvrdý sýr na posyp
Postup:
Část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme
asi 60–80 minut nakynout.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 7-8 dílů a z každého dílku uděláme bulku.
Uložíme je na plech, svrchu je trochu sploštíme a necháme nakynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubě strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 °C/20 minut).
Ahoj moje zena tento recept vyskousela a musim rict ze je naprosto uzasnej Z testa dela nejen tyto bulky se syrem ale i rohliky se slaninou obycejne rohliky atp. Zkousel vice takovych receptu ale tento je proste TOP. dekujeme
Honzo, doufám, že nebude jediný, který odsud vyzkoušite. Díky! :-)
Iva
dneska jsem je zkusila a suprove,moc dekuji za prima recepticek
To mě těší :-)
Tieto žemličky sú úplne úžasné. U nás doma mali veľký úspech. Ak by som ich chcela zarobiť
s omládkom, tak mám nahradiť cukor sladenkou?
Dobrý den, Silvia,
ano, dejte lžičku sladěnky nebo i včelího medu, také bude fungovat ;-)
Iva
Dobrý den, sladěnka se tedy může bez problémů nahradit medem, když jde o omládek?
Dobrý večer, nemáte-li sladěnku, dejte lžičku včelího medu :-)
Dobrý den, když nemám čerstvé droždí, můžu nahradit suchým? Pokud ano kolik suchého?
Dobrý den, suchého droždí se dává 2,5x méně – takže sem ho dáte cca 6 g.
Děkuji za výborný recept! Už mám přepsáno v sešitu a rovnou přepočteno na 12 bulek, protože po osmi kouscích se u nás jen zaprášilo :))
Přeji krásný víkend. Jitka
Těší mne, Jitko, že se recept tak osvědčil. Je to můj úplně první recept, který jsem si dala dohromady, ale máme ho pořád stejně rádi, bulky nám chutnají i dnes. :-)
Iva
Výborný recept. Upekl jsem a všem moc chutnaly. Výborné byly i druhý den.
Myslíte, že by šlo těsto udělat i se slánkem? Většinou ho mám doma k dispozici spíš, než čerstvé droždí a celkově s ním mám jen velmi dobré zkušenosti :) děkuji
Dobrý de, to nevím. Se slaným droždím neppeču, nehodí se na všechno pečivo – toho jsou si vědomi i profi pekaři, a proto se nepoužívá běžně v pekárnách ;-)
Iva
Tak mi zvědavost nedala a vyzkoušela jsem to, a vyšly výborně, krásně pozvolna a rovnoměrně vykynuly a s těstem se skvěle pracovalo :)
Tyto bulky peču poměrně často. Jsou výborné a u nás doma oblíbené.
Zdravím Ivi, prosím Vás můžu dát zadělat těsto i do domácí pekárny a nechat ho i tam vykynout a pak zpracovat? Děkuji.
Tyto bulky peču poměrně často; zkouším různé druhy sýrů. Dnes jsem pekl s uzeným Eidamem (už podruhé). Běžně používám světlý Eidam 30%, event. Emmentál, nejvíce nám zatím chutnaly s oranžovým Cheddarem.