Tento recept – nerecept jsem zároveň se vzorkem k ochutnání dostala od kamarádky Radmily. Použila hrubozrnnou mořskou sůl, celerovou nať, šalvěj, měsíčkové květy, špetku pelyňku – výsledek je velice příjemně voňavý.

Děkuju, Radko! :-)

Suroviny:

hrubozrnná sůl
drcené sušené bylinky

Bylinková sůl

Postup:

základem pro recept je zajistit si už v sezóně dostatek bylin a nakrájené je ve stínu dobře usušit.

Každý ví, která bylinka mu voní nejvíc, kterou používá častěji a kterou zas méně. Proto bych doporučila vznikající směs bylin s pauzami očichávat (krásná práce!), dolaďovat a až si budete téměř jistí, zkuste jí posypat pár brambor a upéct.

Máte-li pocit, že tohle je to pravé, smíchejte byliny se solí. Té raději malinko méně (přidat ostatně můžete kdykoliv), ať nemáte jídlo s bylinkovou solí sice nádherně voňavé, ale přesolené.

Kromě u nás všech oblíbené celerové natě se chystám i na planě rostoucí popenec, který směsi přidá maličko pepřovou příchuť.

Plánuju si směsí udělat několik, každou trochu jinou a už se těším na pečené brambory, voňavé bylinkami nebo nějakou obyčejnou chlebovou placku, neobyčejně vonící…