Celokváskový podmáslový chléb

Chleba je, jedním slovem – fantastický.  Měkounký, s pevnou, hořkou kůrkou a velice pružnou střídou. Stejné vlastnosti, beze změn, má i druhý den.

Večeřeli jsme ho jen tak, suchý.

 

Suroviny:

80 g pravidelně krmeného žitného kvásku
330 g (ml) vody
300 g žitné celozrnné mouky jemné
– smícháme 10-12 h před zaděláním těsta a necháme pracovat a kynout

Dále:
200 g podmáslí
3-3,5 lžičky soli
drcený kmín
lžička cukru
dvě lžičky oleje
520-540 g hladké mouky

 

Postup:

těsto jsem míchala robotem, chleba kynul v ošatce a pekl se v troubě.

Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.

Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).

33 komentářůLeave a comment

  • Nádherné stránky, moc děkuji za úžasné inspirace, vypiplala jsem si svůj kvásek, peču třetí recept a jsem nadšená.

  • Fantastickej. Zkoušela jsem ho z půlky dávky, protože jsem začátečník a moc jsme si nevěřila, ale vyšel skvěle. Přesně tak jsem si to představovala, úžasně pružnej, nadýchanej, voňavej, kůrka tak akorát silná a křupavá, prostě famózní. Asi už jinej péct nebudu. Díky za recept. 🙂

    • To mě těší, taky ho máme radi 🙂
      Podmáslí dokáže chleba fantasticky doladit.

  • Chlebík výborný. Poprvé jsem zkoušela péct jen na plechu /dřív jsem pekla v hrnci/ a krásně držel tvar a nafoukl se:-) Děkuji.

  • Prosím mám dotaz mohu dát místo lžičky cukru lžičku sladěnky? A místo hladké dát pšeničnou chlebovou? Děkuji

    • Určitě 🙂 Možná bude potřeba přidat i lžíci nebo dvě vody, chlebová mouka pije trošku více než hladká 😉

      • Ahoj Ivo díky moc, teď jsem dala těsto do ošatky, trochu více vody navíc jsem do těsta přidala. Je teda takové jiné, asi díky celozrnné mouce, nebylo tolik pružné, při překládání se jakoby občas přetrhlo. Překládala jsem po hodině. Ted ho nechám asi dvě hodiny v ošatce, mám dost aktivní kvásek, tak snad to bude stačit. Podmáslový chléb mám ráda, díky podmáslí je krásně vláčný i druhý den. Prosím Tě proč se tam dává cukr/sladěnka? Děkuji

  • Tak chleba šel po dvou hodinách v ošatce do trouby a už byl překynutý, ani jsem ho nestihla naříznout, sám začal praskat po vyklopení na kachli. Trochu se teda zvedl, ale moc vysoký teda není. Uvidíme jak bude chutnat.

  • Dobrý den.
    Dneska jsme zkusila tento chleba a nevím.. Střídka poměrně hutná, nadýchaný také moc není. Podmáslový dělávám často podle jiného receptu a super a tento nějak neklapl… Není úplně špatný, ale…. Kváskové chleby peču již delší dobu a dlouho se mě nestalo že by chleba byl uvnitř hutnější a nenadýchaný. Tak si lámu hlavu, kde a co jsme udělala špatně. Postupovala jsme podle receptu, zadělala robotem, dvakrát během kynutí přeložila, pak šel do ošatky, vykynul krásně a tedy ten výsledek..:-(…
    Jestli máte nějakou radu, kde jsme co mohla pokazit, budu velice vděčná..
    Děkuji

    • Dobrý den i Vám 🙂
      Asi Vás zklamu, neporadím – pokud nejste v kváskování nováček, víte, že ne vždy se chleba povede podle představ. Tenhle je několikrát zkoušený mnou, nesčetněkrát jinými lidmi a zatím mi nepsal nikdo, kdo měl stejný problém.
      Použila jste celozrnku jemně mletou? Je jí tam poměrně dost…jestli jste použila hrubší nebo na celozrnnou mouku v tomhle množství nejste zvyklá, mohl se vám zdát (nebo i byl) chleba hutnější.
      Možná bude pro vás jistější se vrátit k tomu svému, osvědčenému receptu. Opravdu mě nic nenapadá.
      Iva

  • Ivy tak jsem zkusila tento chlebik a je fantastickej a chutove vynikajici.uz jsem si opsala recepticek a budu delat casteji,moc dekuji za prima stranky,dneska delam anglicaky ktere jsou taky suprovy 🙂

  • Prosím, možná se budu ptát hloupě…ale v mnoha receptech je na zadělání těsta používáno podmáslí. Používáte klasické kysané podmáslí, které se dá normálně koupit? Možná se jen špatně dívám ale „nekysané“ podmáslí jsem snad nikde v obchodech neviděla. Děkuji L.

    • Dobrý den, Lucie,
      ne, neptáte se hloupě 🙂 Opravdu používám kupované kysané podmáslí, je hustší než to, které zbyde po výrobě másla. Takže koupené – husté, kysané 😉
      Iva

      • Děkuji za odpověď, tak to se do toho podmáslového taky brzo pustím 🙂

  • Dobrý den
    Chtěla jsem se zeptat jak dlouho necháváte chlebík v ošatce kynout.děkuji Lenka

    • Dobrý den, Lenko,
      záleží na tom, jak čilý máte kvásek, kolik mouky v něm máte z receptu rozkvašeno a také na teplotě okolí. V létě asi hodinu, v zimě déle.
      Iva

  • Dobrý den, upekla jsem tento chleba a povedl se mi, ale chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné místo podmáslí dát kefír? Mám domácí. Děkuji za odpověď.

  • Tak právě peču, teprve nyní čtu komentáře. Mám zaděláno z žitné celozrnné z mlýna, ta teda opravdu není jemně mletá. Jsem zvědavá jak to dopadne.

  • Dobrý deň
    Chystám sa po 1. krát upiecť cmarový (podmáslový) chlieb a to práve tento Váš. Len (ako amatérovi) sa mi nie je jasné, ako sa môže chlieb z vyše 800g múky upiecť za 20min/250 st (25min/200 st.). Toto bude môj 8. v poradí, ale ani jeden sa nepiekol menej ako 40 min. Objasníte mi to, prosím ?
    Ďakujem, Ján

    • Dobrý den i Vám,
      časy i teploty patří dohromady, není to nabídka volby. Nejprve pečete 20 minut při 250°C, pak zeslabíte na 200°C a dopečete 25-30 minut.

    • Dobrý den, Moniko,
      překládat samozřejmě můžete, ale já překládám hlavně hodně hydratovaná nebo hodně celozrnná těsta.

  • Peču tento chleba každý tyden a to z různým složením mouky hladká, zitná,hladká hrubší. Malinko měním množství podmasli. Zatím vždy super. Ještě lepší je ten vesnicky chleba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.