
Chleba je, jedním slovem – fantastický. Měkounký, s pevnou, hořkou kůrkou a velice pružnou střídou. Stejné vlastnosti, beze změn, má i druhý den.
Večeřeli jsme ho jen tak, suchý 🙂
(Je opravdu hodně veliký. Pokud nemáte tak velikou ošatku, doporučuji vykynuté těsto spíš rozdělit na poloviny a z každé vytvarovat menší bochníček. Doba pečení se zkrátí minimálně, třeba jen o 5 minut.)
Suroviny:
Rozkvas:
80 g pravidelně krmeného žitného kvásku
330 ml vody
300 g žitné celozrnné mouky jemné
– vše smícháme 10-12 h před zaděláním těsta a necháme pracovat a kynout
Dále do těsta:
200 g podmáslí
3-3,5 lžičky soli
drcený kmín
lžička cukru (sladěnky nebo medu)
520-540 g hladké mouky
Postup:
těsto jsem míchala robotem, chleba kynul v ošatce a pekl se v troubě.
Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.
Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.
Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).
61 Comments
Nádherné stránky, moc děkuji za úžasné inspirace, vypiplala jsem si svůj kvásek, peču třetí recept a jsem nadšená.
To mě opravdu těší 🙂
Fantastickej. Zkoušela jsem ho z půlky dávky, protože jsem začátečník a moc jsme si nevěřila, ale vyšel skvěle. Přesně tak jsem si to představovala, úžasně pružnej, nadýchanej, voňavej, kůrka tak akorát silná a křupavá, prostě famózní. Asi už jinej péct nebudu. Díky za recept. 🙂
To mě těší, taky ho máme radi 🙂
Podmáslí dokáže chleba fantasticky doladit.
Chlebík výborný. Poprvé jsem zkoušela péct jen na plechu /dřív jsem pekla v hrnci/ a krásně držel tvar a nafoukl se:-) Děkuji.
Prosím mám dotaz mohu dát místo lžičky cukru lžičku sladěnky? A místo hladké dát pšeničnou chlebovou? Děkuji
Určitě 🙂 Možná bude potřeba přidat i lžíci nebo dvě vody, chlebová mouka pije trošku více než hladká 😉
Ahoj Ivo díky moc, teď jsem dala těsto do ošatky, trochu více vody navíc jsem do těsta přidala. Je teda takové jiné, asi díky celozrnné mouce, nebylo tolik pružné, při překládání se jakoby občas přetrhlo. Překládala jsem po hodině. Ted ho nechám asi dvě hodiny v ošatce, mám dost aktivní kvásek, tak snad to bude stačit. Podmáslový chléb mám ráda, díky podmáslí je krásně vláčný i druhý den. Prosím Tě proč se tam dává cukr/sladěnka? Děkuji
Tak chleba šel po dvou hodinách v ošatce do trouby a už byl překynutý, ani jsem ho nestihla naříznout, sám začal praskat po vyklopení na kachli. Trochu se teda zvedl, ale moc vysoký teda není. Uvidíme jak bude chutnat.
A nepřekynul, když byl nízký?
Dobrý den.
Dneska jsme zkusila tento chleba a nevím.. Střídka poměrně hutná, nadýchaný také moc není. Podmáslový dělávám často podle jiného receptu a super a tento nějak neklapl… Není úplně špatný, ale…. Kváskové chleby peču již delší dobu a dlouho se mě nestalo že by chleba byl uvnitř hutnější a nenadýchaný. Tak si lámu hlavu, kde a co jsme udělala špatně. Postupovala jsme podle receptu, zadělala robotem, dvakrát během kynutí přeložila, pak šel do ošatky, vykynul krásně a tedy ten výsledek..:-(…
Jestli máte nějakou radu, kde jsme co mohla pokazit, budu velice vděčná..
Děkuji
Dobrý den i Vám 🙂
Asi Vás zklamu, neporadím – pokud nejste v kváskování nováček, víte, že ne vždy se chleba povede podle představ. Tenhle je několikrát zkoušený mnou, nesčetněkrát jinými lidmi a zatím mi nepsal nikdo, kdo měl stejný problém.
Použila jste celozrnku jemně mletou? Je jí tam poměrně dost…jestli jste použila hrubší nebo na celozrnnou mouku v tomhle množství nejste zvyklá, mohl se vám zdát (nebo i byl) chleba hutnější.
Možná bude pro vás jistější se vrátit k tomu svému, osvědčenému receptu. Opravdu mě nic nenapadá.
Iva
Ivy tak jsem zkusila tento chlebik a je fantastickej a chutove vynikajici.uz jsem si opsala recepticek a budu delat casteji,moc dekuji za prima stranky,dneska delam anglicaky ktere jsou taky suprovy 🙂
To jsem ráda, že jste spokojená! 🙂
Prosím, možná se budu ptát hloupě…ale v mnoha receptech je na zadělání těsta používáno podmáslí. Používáte klasické kysané podmáslí, které se dá normálně koupit? Možná se jen špatně dívám ale „nekysané“ podmáslí jsem snad nikde v obchodech neviděla. Děkuji L.
Dobrý den, Lucie,
ne, neptáte se hloupě 🙂 Opravdu používám kupované kysané podmáslí, je hustší než to, které zbyde po výrobě másla. Takže koupené – husté, kysané 😉
Iva
Děkuji za odpověď, tak to se do toho podmáslového taky brzo pustím 🙂
Dobrý den
Chtěla jsem se zeptat jak dlouho necháváte chlebík v ošatce kynout.děkuji Lenka
Dobrý den, Lenko,
záleží na tom, jak čilý máte kvásek, kolik mouky v něm máte z receptu rozkvašeno a také na teplotě okolí. V létě asi hodinu, v zimě déle.
Iva
Dobrý den, upekla jsem tento chleba a povedl se mi, ale chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné místo podmáslí dát kefír? Mám domácí. Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, určitě kefír zkuste 😉
Tak právě peču, teprve nyní čtu komentáře. Mám zaděláno z žitné celozrnné z mlýna, ta teda opravdu není jemně mletá. Jsem zvědavá jak to dopadne.
Dobrý deň
Chystám sa po 1. krát upiecť cmarový (podmáslový) chlieb a to práve tento Váš. Len (ako amatérovi) sa mi nie je jasné, ako sa môže chlieb z vyše 800g múky upiecť za 20min/250 st (25min/200 st.). Toto bude môj 8. v poradí, ale ani jeden sa nepiekol menej ako 40 min. Objasníte mi to, prosím ?
Ďakujem, Ján
Dobrý den i Vám,
časy i teploty patří dohromady, není to nabídka volby. Nejprve pečete 20 minut při 250°C, pak zeslabíte na 200°C a dopečete 25-30 minut.
Ďakujem, Ján
Dobrý vecer mozem namiesto smeru dát aj zakysane mlieko?
Dobrý večer, určitě můžete 😉
Dobrý den, těsto jsem měla hrozně lepivé, čím to prosím bylo děkuji
Dobrý den, takhle popsané – netuším. Bylo lepivé nebo řídké?
Dobrý deň. Prosím vás cesto počas kysnutia aj prekladate? Ďakujem
Dobrý den, Moniko,
překládat samozřejmě můžete, ale já překládám hlavně hodně hydratovaná nebo hodně celozrnná těsta.
Peču tento chleba každý tyden a to z různým složením mouky hladká, zitná,hladká hrubší. Malinko měním množství podmasli. Zatím vždy super. Ještě lepší je ten vesnicky chleba.
Děkuji za zprávu, že se pečení daří 🙂
Zatím nejlepší recept na chleba. Moc dobrý.
Děkuji 🙂 podmáslí dělá v chlebu divy! 🙂
Dobrý den,můžu tento chlebík péct i ve skleněném pekáči s víkem?
Děkuji za odpověď
Nepeču v něm, ale myslím si, že můžete 🙂
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za Vaše recepty. Dlouho jsem jen okukovala a nakonec jsem si založila kvásek a tenhle podmáslový chlebíček byla láska nejen na první pohled, ale i na první kousnutí. Je náš nejoblíbenější. Tyhle stránky prostě miluju a chodím sem jako domů. Mám pocit, že otevírám rodinnou kuchařku. Moc děkuji. Pavla
Děkuji, Pavli, to je od Vás moc milé 🙂 a mě zase těší, že se pečení podle receptů daří. S tou oblibou kváskového chleba to máme stejně, je úžasný!
Přeji Vám, ať Vás pečení pořád tak moc baví!
Iva
Výborný chléb! Do rozkvasu jsem dala hladkou spaldovou, je krásně nadýchaný, kurka křupavá, recept doporučuju všemi deseti 🙂
Je možné dát místo cukru sladěnku? Nezmění to moc chuť?
Díky
Určitě můžete, já to do receptu dopíšu 🙂
Kynul v ošatce 26x13x9 až vrchovatě a možná by to šlo i více.. asi se hodí spíš větší ošatka že? (32x15x9)
Určitě, nebo možná rodělit a vytvarovat dva menší bochníčky 🙂
Já přidávám škvarky a je luxusní 🤤👍
Jak dlouho necháte kynout? Pořád se mi sklebí
U kváskového chleba se to odhaduje těžko, každý máme doma jinak teplo a jinak silný kvásek. Zkuste chleba před pečením svrchu i několikrát naříznout, třeba i to pomůže.
Dobrý večer, právě jsem zadělala těsto, jen není volnější, jak píšete, spíš tužší, uvidím, jak bude vypadat chleba, chci ho dát na lednicové kynutí, snad to nevadí?
Peču často, s podmáslím ale poprvé.
Dobrý den, snad jste si poradila i tak. Tento chleba je pevnější, do lednice bych ho kvůli většímu množství mouky v rozkvasu nedávala, tak jsem zvědavá, jak Vám dopadl. Dáte vědět?
Iva
Dobrý den, díky za recept. Chléb mi vyšel hodně hutný, je to tím podmáslím? Osobně jsem zvyklá u kupovaných, že jsou samá díra a lehké. Ale udělala jsem pár přehmatů, takže to asi bude tím…. Ale i tak mne zajíma, zda má vyjít lehoučký chleba nebo ne. Moc díky.
Dobrý den, tento chleba je pevnější, s drobounkými očky, ale stále nadýchaný a pružný. Určitě bude těžší, než ty kupované, už kvůli tomu, že je kváskový a ne vyhnaný namíchanou směsí, pak to bude i použitým podmáslím a nezanedbatelným podílem celozrnné mouky. Doufám, že i tak Vám chutnal 😉
Iva
Děkuji za odpověď a radu o lednici při větším množství mouky, to musím vyzkoušet, jaký je rozdíl. Chleba se povedl, ale je opravdu hutnější, než mám ráda, takže se vrátím k jiným Vaším skvělým receptům 🙂
Lenka
Dobrý den, chystam se péct tento chkebik.
Zaparujete prosím troubu, nebo kropite chkeba?
Dana
Dobrý den, už delší dobu troubu na chleby nezapařuji, jen chleba dobře orosím.
Iva
Děkuji za odpověď, ted jsem dala do trouby a téměř celý se mi od spodu jako by utrhl. Proč asi???? Narizla jsem i . Vypadalo to tak nadějně, je to krasny balónek ale….kynul 2a pul hod v míse a pak 1 a pul v osatce.
Nejak se mi nevede, vetsinou mam placak, ale moc dobry🙂.
No nic budu pilovat.
Hezký den
Dobrý den,
moc ráda zkouším celokváskové chlebíky podle Vašich receptů. Zatím se všechny chuťově velmi povedly, jsou i nadýchané a měkké, ale musím se zeptat na kynutí. Kvásek a následně i těsto v míse kyne krásně. Chléb v ošatce mi ale prakticky vůbec nenakyne (vy píšete 1 – 1,5h, když nechám 2,5h tak nic). V troubě pak chléb nádherně vyskočí, ale popraská po obvodu.
Je v pořádku, že mi v ošatce chléb nenakyne? Zdá se logické, že kdyby nakynul v ošatce, nepopraská pak při pečení. Co mohu udělat, aby nakynul?
Dáša
Dobrý den, ne, není to v pořádku. Jakou má takový chleba střídu? Můžete mi její foto poslat na info@pekarnomanie.cz prosím? 🙂
Dobrý den, tento chléb jsem už několikrát zkoušela a vždycky je moc tekutý. Používám špaldovou hladkou celozrnnou mouku a trošku vody, protože bez ní se nespojí těsto. Pak se mi to ale totálně rozjede. Je to moukou nebo mám být ještě opatrnější z přidáváním vody?
Dobrý den, moc tekuté je už těsto při míchání nebo bochník vyklopený na plechu?
Dobrý den,
od snachy jsem dostala kvásek, který si dále přikrmuji a již jsem upekla chléb ze Ždánského lesa a Základní kváskový chléb. Moc nám chutnal. Nyní jsem zadělala kváskový podmáslový, tak jsem zvědavá zda se podaří. Objednala jsem si u Vás knihu Upečeno s láskou, těším se na ni jak budu podle ní zkoušet další. Bezvadné recepty! 👍
Dobrý den, moc Vám děkuji za pochvalu a přeji, aby Vás pečení i dál tak moc bavilo!
Iva