Chleba je, jedním slovem – fantastický.  Měkounký, s pevnou, hořkou kůrkou a velice pružnou střídou. Stejné vlastnosti, beze změn, má i druhý den.

Večeřeli jsme ho jen tak, suchý 🙂

(Je opravdu hodně veliký. Pokud nemáte tak velikou ošatku, doporučuji vykynuté těsto spíš rozdělit na poloviny a z každé vytvarovat menší bochníček. Doba pečení se zkrátí minimálně, třeba jen o 5 minut.)

Suroviny:

Rozkvas:
80 g pravidelně krmeného žitného kvásku
330 ml vody
300 g žitné celozrnné mouky jemné
– vše smícháme 10-12 h před zaděláním těsta a necháme pracovat a kynout

Dále do těsta:
200 g podmáslí
3-3,5 lžičky soli
drcený kmín
lžička cukru (sladěnky nebo medu)
520-540 g hladké mouky

Postup:

těsto jsem míchala robotem, chleba kynul v ošatce a pekl se v troubě.

Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.

Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).

61 Comments

  • Posted 17.1.2015 14:27 od Pavlína 0Likes

    Nádherné stránky, moc děkuji za úžasné inspirace, vypiplala jsem si svůj kvásek, peču třetí recept a jsem nadšená.

  • Posted 28.3.2015 17:29 od varouch 0Likes

    Fantastickej. Zkoušela jsem ho z půlky dávky, protože jsem začátečník a moc jsme si nevěřila, ale vyšel skvěle. Přesně tak jsem si to představovala, úžasně pružnej, nadýchanej, voňavej, kůrka tak akorát silná a křupavá, prostě famózní. Asi už jinej péct nebudu. Díky za recept. 🙂

    • Posted 29.3.2015 8:07 od Iva 0Likes

      To mě těší, taky ho máme radi 🙂
      Podmáslí dokáže chleba fantasticky doladit.

  • Posted 29.3.2015 19:13 od Aneta 0Likes

    Chlebík výborný. Poprvé jsem zkoušela péct jen na plechu /dřív jsem pekla v hrnci/ a krásně držel tvar a nafoukl se:-) Děkuji.

  • Posted 30.5.2015 7:10 od Petra Š. 0Likes

    Prosím mám dotaz mohu dát místo lžičky cukru lžičku sladěnky? A místo hladké dát pšeničnou chlebovou? Děkuji

    • Posted 30.5.2015 8:13 od Iva 0Likes

      Určitě 🙂 Možná bude potřeba přidat i lžíci nebo dvě vody, chlebová mouka pije trošku více než hladká 😉

      • Posted 30.5.2015 10:08 od Petra Š. 0Likes

        Ahoj Ivo díky moc, teď jsem dala těsto do ošatky, trochu více vody navíc jsem do těsta přidala. Je teda takové jiné, asi díky celozrnné mouce, nebylo tolik pružné, při překládání se jakoby občas přetrhlo. Překládala jsem po hodině. Ted ho nechám asi dvě hodiny v ošatce, mám dost aktivní kvásek, tak snad to bude stačit. Podmáslový chléb mám ráda, díky podmáslí je krásně vláčný i druhý den. Prosím Tě proč se tam dává cukr/sladěnka? Děkuji

  • Posted 30.5.2015 13:58 od Petra Š. 0Likes

    Tak chleba šel po dvou hodinách v ošatce do trouby a už byl překynutý, ani jsem ho nestihla naříznout, sám začal praskat po vyklopení na kachli. Trochu se teda zvedl, ale moc vysoký teda není. Uvidíme jak bude chutnat.

  • Posted 8.7.2015 16:27 od Marie 0Likes

    Dobrý den.
    Dneska jsme zkusila tento chleba a nevím.. Střídka poměrně hutná, nadýchaný také moc není. Podmáslový dělávám často podle jiného receptu a super a tento nějak neklapl… Není úplně špatný, ale…. Kváskové chleby peču již delší dobu a dlouho se mě nestalo že by chleba byl uvnitř hutnější a nenadýchaný. Tak si lámu hlavu, kde a co jsme udělala špatně. Postupovala jsme podle receptu, zadělala robotem, dvakrát během kynutí přeložila, pak šel do ošatky, vykynul krásně a tedy ten výsledek..:-(…
    Jestli máte nějakou radu, kde jsme co mohla pokazit, budu velice vděčná..
    Děkuji

    • Posted 9.7.2015 5:24 od Iva 0Likes

      Dobrý den i Vám 🙂
      Asi Vás zklamu, neporadím – pokud nejste v kváskování nováček, víte, že ne vždy se chleba povede podle představ. Tenhle je několikrát zkoušený mnou, nesčetněkrát jinými lidmi a zatím mi nepsal nikdo, kdo měl stejný problém.
      Použila jste celozrnku jemně mletou? Je jí tam poměrně dost…jestli jste použila hrubší nebo na celozrnnou mouku v tomhle množství nejste zvyklá, mohl se vám zdát (nebo i byl) chleba hutnější.
      Možná bude pro vás jistější se vrátit k tomu svému, osvědčenému receptu. Opravdu mě nic nenapadá.
      Iva

  • Posted 29.7.2015 9:08 od bobena 0Likes

    Ivy tak jsem zkusila tento chlebik a je fantastickej a chutove vynikajici.uz jsem si opsala recepticek a budu delat casteji,moc dekuji za prima stranky,dneska delam anglicaky ktere jsou taky suprovy 🙂

  • Posted 3.8.2015 8:58 od Lucie 0Likes

    Prosím, možná se budu ptát hloupě…ale v mnoha receptech je na zadělání těsta používáno podmáslí. Používáte klasické kysané podmáslí, které se dá normálně koupit? Možná se jen špatně dívám ale „nekysané“ podmáslí jsem snad nikde v obchodech neviděla. Děkuji L.

    • Posted 3.8.2015 9:05 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lucie,
      ne, neptáte se hloupě 🙂 Opravdu používám kupované kysané podmáslí, je hustší než to, které zbyde po výrobě másla. Takže koupené – husté, kysané 😉
      Iva

      • Posted 3.8.2015 11:39 od Lucie 0Likes

        Děkuji za odpověď, tak to se do toho podmáslového taky brzo pustím 🙂

  • Posted 5.8.2015 12:04 od Lenka 0Likes

    Dobrý den
    Chtěla jsem se zeptat jak dlouho necháváte chlebík v ošatce kynout.děkuji Lenka

    • Posted 5.8.2015 13:19 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Lenko,
      záleží na tom, jak čilý máte kvásek, kolik mouky v něm máte z receptu rozkvašeno a také na teplotě okolí. V létě asi hodinu, v zimě déle.
      Iva

  • Posted 29.2.2016 16:33 od Bára 0Likes

    Dobrý den, upekla jsem tento chleba a povedl se mi, ale chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné místo podmáslí dát kefír? Mám domácí. Děkuji za odpověď.

  • Posted 28.5.2016 8:06 od Anonym 0Likes

    Tak právě peču, teprve nyní čtu komentáře. Mám zaděláno z žitné celozrnné z mlýna, ta teda opravdu není jemně mletá. Jsem zvědavá jak to dopadne.

  • Posted 27.11.2016 22:33 od Ján 0Likes

    Dobrý deň
    Chystám sa po 1. krát upiecť cmarový (podmáslový) chlieb a to práve tento Váš. Len (ako amatérovi) sa mi nie je jasné, ako sa môže chlieb z vyše 800g múky upiecť za 20min/250 st (25min/200 st.). Toto bude môj 8. v poradí, ale ani jeden sa nepiekol menej ako 40 min. Objasníte mi to, prosím ?
    Ďakujem, Ján

    • Posted 28.11.2016 10:05 od Iva 0Likes

      Dobrý den i Vám,
      časy i teploty patří dohromady, není to nabídka volby. Nejprve pečete 20 minut při 250°C, pak zeslabíte na 200°C a dopečete 25-30 minut.

  • Posted 15.2.2018 22:17 od Jana 0Likes

    Dobrý vecer mozem namiesto smeru dát aj zakysane mlieko?

  • Posted 22.2.2018 16:04 od Helena 0Likes

    Dobrý den, těsto jsem měla hrozně lepivé, čím to prosím bylo děkuji

    • Posted 22.2.2018 18:49 od Iva 0Likes

      Dobrý den, takhle popsané – netuším. Bylo lepivé nebo řídké?

  • Posted 11.3.2018 17:58 od Monika 0Likes

    Dobrý deň. Prosím vás cesto počas kysnutia aj prekladate? Ďakujem

    • Posted 12.3.2018 19:48 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Moniko,
      překládat samozřejmě můžete, ale já překládám hlavně hodně hydratovaná nebo hodně celozrnná těsta.

  • Posted 18.11.2019 15:50 od Josef Kuban 0Likes

    Peču tento chleba každý tyden a to z různým složením mouky hladká, zitná,hladká hrubší. Malinko měním množství podmasli. Zatím vždy super. Ještě lepší je ten vesnicky chleba.

  • Posted 1.5.2020 16:52 od Petr 0Likes

    Zatím nejlepší recept na chleba. Moc dobrý.

    • Posted 1.5.2020 17:50 od Iva 0Likes

      Děkuji 🙂 podmáslí dělá v chlebu divy! 🙂

  • Posted 5.5.2020 14:31 od Pepa 0Likes

    Dobrý den,můžu tento chlebík péct i ve skleněném pekáči s víkem?
    Děkuji za odpověď

  • Posted 6.5.2020 8:30 od Pavla 0Likes

    Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za Vaše recepty. Dlouho jsem jen okukovala a nakonec jsem si založila kvásek a tenhle podmáslový chlebíček byla láska nejen na první pohled, ale i na první kousnutí. Je náš nejoblíbenější. Tyhle stránky prostě miluju a chodím sem jako domů. Mám pocit, že otevírám rodinnou kuchařku. Moc děkuji. Pavla

    • Posted 6.5.2020 16:12 od Iva 0Likes

      Děkuji, Pavli, to je od Vás moc milé 🙂 a mě zase těší, že se pečení podle receptů daří. S tou oblibou kváskového chleba to máme stejně, je úžasný!
      Přeji Vám, ať Vás pečení pořád tak moc baví!
      Iva

  • Posted 17.5.2020 16:31 od Anna 0Likes

    Výborný chléb! Do rozkvasu jsem dala hladkou spaldovou, je krásně nadýchaný, kurka křupavá, recept doporučuju všemi deseti 🙂

  • Posted 17.7.2020 10:49 od Sam 0Likes

    Je možné dát místo cukru sladěnku? Nezmění to moc chuť?
    Díky

    • Posted 17.7.2020 10:59 od Iva 0Likes

      Určitě můžete, já to do receptu dopíšu 🙂

  • Posted 20.7.2020 19:09 od Sam 0Likes

    Kynul v ošatce 26x13x9 až vrchovatě a možná by to šlo i více.. asi se hodí spíš větší ošatka že? (32x15x9)

    • Posted 21.7.2020 7:09 od Iva 0Likes

      Určitě, nebo možná rodělit a vytvarovat dva menší bochníčky 🙂

  • Posted 26.9.2020 8:19 od Aleš 0Likes

    Já přidávám škvarky a je luxusní 🤤👍

  • Posted 14.11.2020 12:40 od Jana 0Likes

    Jak dlouho necháte kynout? Pořád se mi sklebí

    • Posted 15.11.2020 11:32 od Iva 0Likes

      U kváskového chleba se to odhaduje těžko, každý máme doma jinak teplo a jinak silný kvásek. Zkuste chleba před pečením svrchu i několikrát naříznout, třeba i to pomůže.

  • Posted 25.11.2020 20:39 od Lenka 0Likes

    Dobrý večer, právě jsem zadělala těsto, jen není volnější, jak píšete, spíš tužší, uvidím, jak bude vypadat chleba, chci ho dát na lednicové kynutí, snad to nevadí?
    Peču často, s podmáslím ale poprvé.

    • Posted 26.11.2020 9:52 od Iva 0Likes

      Dobrý den, snad jste si poradila i tak. Tento chleba je pevnější, do lednice bych ho kvůli většímu množství mouky v rozkvasu nedávala, tak jsem zvědavá, jak Vám dopadl. Dáte vědět?
      Iva

  • Posted 25.11.2020 22:40 od Alena 0Likes

    Dobrý den, díky za recept. Chléb mi vyšel hodně hutný, je to tím podmáslím? Osobně jsem zvyklá u kupovaných, že jsou samá díra a lehké. Ale udělala jsem pár přehmatů, takže to asi bude tím…. Ale i tak mne zajíma, zda má vyjít lehoučký chleba nebo ne. Moc díky.

    • Posted 26.11.2020 9:55 od Iva 0Likes

      Dobrý den, tento chleba je pevnější, s drobounkými očky, ale stále nadýchaný a pružný. Určitě bude těžší, než ty kupované, už kvůli tomu, že je kváskový a ne vyhnaný namíchanou směsí, pak to bude i použitým podmáslím a nezanedbatelným podílem celozrnné mouky. Doufám, že i tak Vám chutnal 😉
      Iva

  • Posted 26.11.2020 14:31 od Anonym 0Likes

    Děkuji za odpověď a radu o lednici při větším množství mouky, to musím vyzkoušet, jaký je rozdíl. Chleba se povedl, ale je opravdu hutnější, než mám ráda, takže se vrátím k jiným Vaším skvělým receptům 🙂

    Lenka

  • Posted 4.12.2020 11:08 od Dana 0Likes

    Dobrý den, chystam se péct tento chkebik.
    Zaparujete prosím troubu, nebo kropite chkeba?
    Dana

    • Posted 4.12.2020 11:54 od Iva 0Likes

      Dobrý den, už delší dobu troubu na chleby nezapařuji, jen chleba dobře orosím.
      Iva

  • Posted 4.12.2020 12:43 od Dana 0Likes

    Děkuji za odpověď, ted jsem dala do trouby a téměř celý se mi od spodu jako by utrhl. Proč asi???? Narizla jsem i . Vypadalo to tak nadějně, je to krasny balónek ale….kynul 2a pul hod v míse a pak 1 a pul v osatce.
    Nejak se mi nevede, vetsinou mam placak, ale moc dobry🙂.
    No nic budu pilovat.
    Hezký den

  • Posted 21.12.2020 18:21 od Dáša 0Likes

    Dobrý den,
    moc ráda zkouším celokváskové chlebíky podle Vašich receptů. Zatím se všechny chuťově velmi povedly, jsou i nadýchané a měkké, ale musím se zeptat na kynutí. Kvásek a následně i těsto v míse kyne krásně. Chléb v ošatce mi ale prakticky vůbec nenakyne (vy píšete 1 – 1,5h, když nechám 2,5h tak nic). V troubě pak chléb nádherně vyskočí, ale popraská po obvodu.
    Je v pořádku, že mi v ošatce chléb nenakyne? Zdá se logické, že kdyby nakynul v ošatce, nepopraská pak při pečení. Co mohu udělat, aby nakynul?
    Dáša

  • Posted 19.1.2021 20:35 od Marie 0Likes

    Dobrý den, tento chléb jsem už několikrát zkoušela a vždycky je moc tekutý. Používám špaldovou hladkou celozrnnou mouku a trošku vody, protože bez ní se nespojí těsto. Pak se mi to ale totálně rozjede. Je to moukou nebo mám být ještě opatrnější z přidáváním vody?

    • Posted 20.1.2021 10:58 od Iva 0Likes

      Dobrý den, moc tekuté je už těsto při míchání nebo bochník vyklopený na plechu?

  • Posted 7.2.2021 10:56 od Jiřina 0Likes

    Dobrý den,
    od snachy jsem dostala kvásek, který si dále přikrmuji a již jsem upekla chléb ze Ždánského lesa a Základní kváskový chléb. Moc nám chutnal. Nyní jsem zadělala kváskový podmáslový, tak jsem zvědavá zda se podaří. Objednala jsem si u Vás knihu Upečeno s láskou, těším se na ni jak budu podle ní zkoušet další. Bezvadné recepty! 👍

    • Posted 8.2.2021 10:17 od Iva 0Likes

      Dobrý den, moc Vám děkuji za pochvalu a přeji, aby Vás pečení i dál tak moc bavilo!
      Iva

Přidejte komentář