Chleba je, jedním slovem – fantastický.  Měkounký, s pevnou, hořkou kůrkou a velice pružnou střídou. Stejné vlastnosti, beze změn, má i druhý den.

Večeřeli jsme ho jen tak, suchý :-)

(Je opravdu hodně veliký. Pokud nemáte tak velikou ošatku, doporučuji vykynuté těsto spíš rozdělit na poloviny a z každé vytvarovat menší bochníček. Doba pečení se zkrátí minimálně, třeba jen o 5 minut.)

Suroviny:

Rozkvas:
80 g pravidelně krmeného žitného kvásku
330 ml vody
300 g žitné celozrnné mouky jemné
– vše smícháme 10-12 h před zaděláním těsta a necháme pracovat a kynout

Dále do těsta:
200 g podmáslí
3-3,5 lžičky soli
drcený kmín
lžička cukru (sladěnky nebo medu)
520-540 g hladké mouky

Postup:

těsto jsem míchala robotem, chleba kynul v ošatce a pekl se v troubě.

Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 2-3 hodiny.

Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).