Říct o tomto neobyčejném chlebu, že je vlastně obyčejný, by bylo urážlivé. Ano, je to obyčejný recept, s klasickým složením obyčejných mouk, ale ten výsledek!
Kvásek chléb vynese do chuťových výšin – první den ho pravidelně jídáváme suchý, maximálně s kouskem másla. Vynikající chuť si ale podrží až do spotřebování.

Suroviny

  • 300 ml vody
  • 50 g pravidelně živeného žitného kvásku
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 320 g (i trošku více, podle hustoty kvásku) hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1-2 lžičky kmínu nebo chlebového koření
Celokváskový pšenično-žitný chléb

Postup

Těsto mi uhnětl robot, chleba se pekl v troubě.

  1. Večer před pečením smícháme v míse kvásek, žitnou chlebovou mouku a 200 g vody (z předepsaných 300 g) do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána
  2.  Ráno (po 10-12 h) má těstíčko zvětšený objem, je velice napěněné a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin včetně zbylých 100 g vody a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.
  3.  Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře omoučený) přibližně na 1-1,5 h kynout do ošatky.
  4.  Rozehřejeme troubu na 250 °C, bochník opatrně vykulíme na plech (s oporou ruky) a při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 200 °C a asi 35-40 minut dopečeme.
Celokváskový pšenično-žitný chléb

Chleba praskl, ale na chuti mu to neubralo.

Má pevnou, křupavou kůrku, pružnou střídu, plnou pravidelných pórů a je výborný i na druhý den.

Tento chléb dělávám i z 1,5 dávky, váží pak hotový asi 1 300 g.

Patří sem připojit i rozpis na tentýž chleba, pouze pečený v remosce:

Celokváskový pšenično-žitný, pečený v remosce

Suroviny

  • 300 ml vody
  • 50 g pravidelně živeného žitného kvásku
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 320 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1-2 lžičky kmínu
Celokváskový pšenično-žitný chléb
-pečený v remosce-

Postup

Těsto jsem opět uhnětla robotem, chleba se pekl v remosce.

  1. Večer před pečením smícháme v míse kvásek, žitnou chlebovou mouku a 200 ml vody do hladkého těstíčka a v zakryté míse necháme v teple do rána.
  2.  Ráno (po 10-12 h) má rozkvas zvětšený objem, vypouklý tvar a příjemně voní kváskem. Přidáme do něj zbytek surovin včetně zbylých 100 g vody a umícháme těsto, které necháme asi 3 hodiny v teplé místnosti kynout.
  3. Těsto propracujeme, je-li třeba, mírně podsypáváme moukou. Vytvarujeme bochník, který dáme (dobře omoučený a hodně zploštěný) přibližně na 1-1,5 h kynout do remosky, vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 55-60 minut.

Chleba opět popraskal (jako všechny chleby z remosky), ale byl výborný. Lehounký, oproti tomu, pečenému v troubě, měl malinko slabší kůrku a střídu neznatelně jakoby vlhčí – je vidět, že z remosky se opravdu tekutiny odpařují minimálně.

Píšu, že BYL výborný, protože už dávno není – nepřežil odpoledne a večer.