Celozrnná pizza (bezpracná)
Tedy – téměř bezpracná…
Suroviny stačí jen smíchat a hned je uložit do lednice, kde si těsto pomaloučku v chladu samo vykyne. Pak už jen naplnit a upéct.

Přesto, že je těsto nehněteno, zaděláno bez kvásku, kyne pouze v chladu a polovina mouky je celozrnná, je vykynuté a příjemně pružné. Chlad lednice ho zpevní a celkově se s ním pracuje velice dobře.

SUROVINY:

200-210 g vody
20 g oleje
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 hladké mouky
lžička soli
4 g čerstvého droždí

 

Celozrnná pizza (bezpracná)

 

POSTUP:

Ve vodě rozmícháme všechny suroviny do volného těsta – třeba vařečkou. Není zapotřebí nijak razantně hníst, těsto bude dlouho kynout v lednici.
Mísu dobře zakryjeme víkem a hned uložíme do lednice – na 12-24 hodin.

 

Celozrnná pizza (bezpracná)

 

Před pečením mísu vyndáme z lednice, naolejovanými prsty z ní vytáhneme těsto. Ještě ve vzduchu, při přenášení, ho lehce roztáhneme, naolejovanými prsty pak roztlačíme po celém plechu (pod těsto, na plech, přijde pečící papír nebo fólie).

Naplníme, jak jsme zvyklí nebo tím, nač máme chuť.
My těsto zlehka potřeli rajčaty, posypali oreganem, pokladli šunkou, klínky nasucho grilovaných koleček lilku a mozzarellou.

Necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/15-20 minut).

 

Celozrnná pizza (bezpracná)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.