Pevnější houstičky z příjemně tvárného, hodně celozrnného těsta. Netroufnete-li si na pletení podle fotonávodu, vytvarujte a upečte jednoduché bulky.
Černucha na povrchu housek pak jemně křupe mezi zuby a osvěží svou pikantní aromatičností. Pokud ji doma nemáte, nevadí – upečte houstičky holé, nesypané nebo je posypejte celým mákem či jinými semínky.

SUROVINY:

280 g vody
lžička cukru
200 g celozrnné pšeničné mouky
300 g hladké mouky
5 polévkových lžic oleje
2 lžičky soli
15 g čerstvého droždí
(na ochucení můžete do těsta přidat třeba strouhaný tvrdý sýr nebo 1-2 lžičky oblíbeného koření, či sekanou nať medvědího česneku)

Na potření a posyp:
vejce
černucha setá (neboli černý kmín – je jednoletá léčivá rostlina. Jako koření pravděpodobně nejvíce využívaná v Indii a na Středním východě, do chleba a dalšího pečiva nebo luštěnin. V léčitelstvé je využívaná např. na řešení problémů trávicího traktu.)

 

Celozrnné housky s černuchou

 

POSTUP:

Připravíme a navážíme si všechny suroviny a umícháme kvásek:

Z části surovin (např. 150 g vlažné vody, 100 g celozrnné mouky, cukru a všeho droždí) umícháme kvásek, který zakryjeme a necháme 20-25 minut kynout. Pak k němu přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, zakryjeme ho proti osýchání a necháme asi 45-60 minut dobře vykynout.
(Těsto je samozřejmě možné zadělat na omládek, jeho příprava se tak o cca 40 minut prodlouží, ale hotové pečivo je ještě nadýchanější a déle vydrží „čerstvé“.)

Vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 10-12 dílků. Z každého uděláme maličkou bulku, kterou necháme asi 5-7 minut odpočinout. Poté bulečky rozválíme do delšího pramene (25 cm) a ten pak smotáme do housky.

Všechny housky uložíme kousek od sebe na plech s pečící fólií a necháme vykynout přibližně 30-45 minut.
Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C (klasika, horní a dolní ohřev). Vykynuté houstičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme černuchou nebo celým mákem (můžeme je ale upéct i bez posypu) a ve vyhřáté troubě upečeme (přibližně 20-22 minut).