Už jsem mnohokrát říkala i psala, že křupavými tyčkami nikdy nepohrdneme.
A co teprve když voní škvarkama! Těsto těchto celozrnných tyček hodně připomíná plundrové (překládané), také tak hezky lístkuje.

Byli jsme v supermarketu a já okukovala pečivo.
– Prosím vás, čím jsou ty Celozrnné pikantní tyčky pikantní, ptala jsem se prodavačky.
– No…mají takovou pikantní chuť, překvapivě zazněla rozpačitá odpověď.

Uznejte, že jsem jednu musela koupit a ochutnat. Ano, škvarky, docela dost pepře, pálivá paprika a…ještě něco…připomínalo mi to provensálské koření, ale to manžel nejí, takže do svých tyček doma jsem ho pak nedala.

Ale jinak chutnají velice podobně jako ta, kterou jsem si koupila.

Suroviny:

180 g vody
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g hladké mouky
lžíce oleje
necelá lžička soli
půl lžičky mletého pepře
půl lžičky mleté pálivé papriky
10 g droždí
(množství koření můžete samozřejmě snížit)

Náplň
mleté škvarky (přibližně 50 g)

 

Celozrnné pikantní tyčky

 

Postup:

všechnu celozrnnou mouku smícháme s vodou a necháme půl hodiny odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme.
Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny – jako když děláme plundrové (překládané) těsto.
Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice.

 

Celozrnné pikantní tyčky
Po 30 minutách vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1 cm vysoký. Posypeme lněným semínkem, kmínem a hrubou solí (kdo může, má rád) a válečkem zaválíme. Rádýlkem nakrájíme úzké kratší tyčky, které přeneseme kynout na plech.

Po vykynutí upečeme (200°C/asi 15-20minut).

 

Celozrnné pikantní tyčky