Hotový chleba je lehký, velice tmavý a dobrý i druhý den.

Světlé (titulní) foto je děláno s bleskem, aby byla vidět barva střídky.

Suroviny:

300 ml (g) vody
lžička oleje
100 g vařených strouhaných brambor
2 rovné lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
lžička cukru
100 g žitné celozrnné mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky
200 g hladké mouky
14 g droždí

 

– je-li třeba, přidáme lžíci (10-15 g) hladké mouky, těsto musí být opravdu husté – stáním a kynutím díky bramborům řídne
– kdo chce, může přidat sušený česnek nebo i vynechat kmín – ale myslím, že kmín k chlebu neodmyslitelně patří

Postup:

suroviny dáme do pekárny a použijeme program Celozrnný (s delším kynutím).
Při prvním pokusu jsem použila jen Základní program a chleba byl o dost nižší.

Celozrnný (60%) chleba s bramborem

 

 

3 Comments

  • Posted 1.2.2016 16:37 od Eliška 0Likes

    Výborný recept, už zmizela půlka chleba:) přidala jsem otruby a ovesne vločky a žitnou celozrnnou jsme musela změnit na žitnou chlebovou, ale paráda:) diky

  • Posted 26.2.2021 18:56 od Klára 0Likes

    Dobrý den, mohu vás poprosit o postup, když nemám pekárnu? Děkuji mnohokrát!

    • Posted 27.2.2021 9:08 od Iva 0Likes

      Dobrý den, klasika, jako když zaděláváte na buchty. V části tekutiny rozpustit droždí a 2 lžíce mouky, nechat cca 20 minut vzejít. Pak přidat zbytek surovin a uhníst těsto, které zakryjete a necháte asi 45 minut vykynout. A pak už tvarujete bochník… 🙂
      Iva

Přidejte komentář