Celozrnný chleba se záparou

Chleba je tmavý, pórovitý, tváří se vlhce (ale není), na chuť výborný a je dost sytý.

 

Suroviny:
25 g pravidelně krmeného žitného kvásku

160 g vody
100 g žitné mouky celozrnné jemné
50 g pšeničné mouky celozrnné jemné
– smícháme dohromady a zakryté necháme 10-14 hodin prokvasit.

Zároveň uděláme záparu:
200 g pšeničné mouky celozrnné jemné

lžíci lněného semínka
– za stálého míchání zalijeme 220 g horké vody, promíchané dobře zakryjeme a necháme vlhnout (zápara je hodně hustá). Působením enzymů bude zvýrazněná chuť chleba, těsto lépe pokyne a chleba bude mít i tmavší střídku.

Dále:
2 lžičky soli

1-2 lžičky drceného kmínu
150 g hladké mouky

P1260255

Postup:
z vykvašeného (a nakynutého) kvásku, zápary, soli, kmínu a hladké mouky vymísíme těsto, které necháme nakynout o polovinu (až 2/3). Je volnější, kyne poměrně rychle.

Připravené těsto si stěrkou vyškrábneme na mírně pomoučený stůl, popřekládáme a stočíme do bochníku, který pak dáme kynout do moukou vysypané ošatky.

Obě kynutí (jak těsta, tak bochníku) jsou relativně rychlá, záleží ale i na ročním období, síle kvásku a teplotě prostředí, ve které kynou…..

Vykynutý bochník vyklopíme do nahřáté remosky, nařízneme a upečeme – remosku je třeba předem malinko vymáznout nebo na dno položit papír na pečení.

Kdo remosku nemá, samozřejmě může upéct v troubě

5 komentářůLeave a comment

  • Jen bych se zeptala – tento chleba netřeba nějak extra moc hnětat, co? děkuji!

  • Prosím ta zápara se dělá také den předem a nechá se 12 hod odpočinout. Děkuji za informaci. Lidka Krsková

    • Ano, udělejte ji zároveň s umícháním rozkvasu a po vychladnutí ji dejte do chladu – na studenou chodbu nebo do lednice. Před zaděláním těsta ji nezapomeňte z lednice všas vyndat, aby nebyla do těsta úplně ledová.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.