Černý pivní chleba

Snad v něm nepřekvapí množství surovin, hlavně „zrní“. Ale ti, kdo někdy plánují vyzkoušet Vícezrnné dalamánky, FIT chleba nebo Černé rohlíky (kornspitze), všechny tyhle suroviny doma postupně využijí.

Chleba je první den měkounký a nadýchaný, druhý den také dobrý – jen s o hodně pevnější střídou.
Díky množství „zrní“, semínek a vlákniny zasytí na delší dobu a na to, jak je strakatý na řez se můžete mrknout sami.

 

Suroviny:

na omládek
120 g vlažné vody
lžičku sladěnky
18 g droždí
150 g hladké mouky

Dále:
40 g žita
40 g pšenice
100 g horké vody
– zrno pomeleme v tříštivém kávomlýnku na šrot, zalijeme horkou vodou a než omládek nakyne, necháme nabobtnat

170 ml (g) piva
2 lžičky drceného kmínu nebo chlebového koření
40 g sojových vloček
20 g žitných otrub
3 lžíce (40 g) lněného semínka
2 lžíce (30 g) slunečnice
2 lžičky soli
100 g žitné chlebové mouky
250 (až 270) g pšeničné chlebové mouky

 

Černý pivní chleba

-krajíc plný semínek a zrní-

 

Postup:

suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a pak, v zavřené pekárně, i 45 minut nakynout.

Přidáme namočený šrot a zbytek všech surovin a opět necháme bez předehřevu těsto jen umíchat a pak vykynout. Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypáváme zbytkem pšeničné chlebové mouky.

Vytvarujeme kulatý nebo oválný bochník, oválíme ho v žitné mouce , na plechu s pečícím papírem nebo fólií libovolně svrchu nařízneme a necháme nakynout.

Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (200-220°C/45-40 minut).

 

Černý pivní chleba

Černý pivní chleba

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.