Často dostávám dotazy na droždí – jestli čerstvé nebo sušené.
Ve svých receptech i pečení podle receptů jiných používám téměř vždy droždí čerstvé (lisované, v kostce). Pokud bych udělala výjimku a sáhla po droždí sušeném, určitě bych to do receptu napsala.

S čerstvým droždím pracuji raději proto, že se mi několikrát stalo, že těsto se sušeným droždím nevykynulo tak, jak bylo potřeba (jak jsem očekávala).
Ne, určitě neříkám, že je sušené droždí horší – jen jsem si už zvykla na to čerstvé, z kostky, a asi u něj zůstanu. Navíc – u nás není problém koupit droždí vážené a tak ho mám v dobře uzavíratelné krabičce v lednici vždycky dost.
Vím, jak je staré (tj. čerstvé), díky krabičce není nikdy oschlé a pokud mám pocit, že už u mě přebývá déle, než by mělo, dostane jeho zbytek naše drůbež a koupíme nové.

Obvykle ho do těsta dáváme 2-3% (vzhledem k mouce), při přípravě těsta mastnějšího nebo sladšího je třeba množství droždí zvýšit.

 

Také dostávám často jeden a tentýž dotaz – v jakém poměru čerstvé droždí nahradit sušeným (a naopak).

Platí, že 1 g instantního droždí = 2,5 g čerstvého droždí

(a zároveň – 5 ml, což je odměrková lžička, by mělo obsahovat asi 3 g instantního droždí).

instantní droždí

 

 

Můžete nakouknout i na stránky

 

 

6 komentářůLeave a comment

  • Dobrý den paní Ivo! Myslíte si, že je nějaký rozdíl mezi droždím v kostce, které se kupuje v obchodě a droždím, které se dá koupit přímo v pekárně v nějakém větším balení? Díky!

    • Dobrý den, rozdíl by být neměl. U nás se krájené (vážené) droždí dá koupit běžně v menších obchůdcích. Připadá mi maličko sušší než to v kostce, ale kynou obě dobře.

  • Dobry den,
    chtela bych pect v domaci pekarne s cerstvym drozdim ale nejsem si jista jestli staci to drozdi z kosticky jen tak nadrobit do pekarny na mouku? Normalne jsem byla zvykla nechavat drozdi vzejit v teple vode a pak pridavat do testa, ale v pekarne to neni treba?

    • Dobrý den, Jarko,
      ano – droždí stačí jen položit nahoru na mouku, mimo sůl i cukr a zapnout pekárnu. Dokonce ho ani nedrobím, hodím tam kousek vcelku, pekárna ho v těstě i tak dobře promísí, nebojte 😉
      Hodně zdaru v pečení!
      Iva

  • Pěkný den,
    Dneska jsem tu našla převody a taky, že pečete z čerstvého droždí. Peču podle vás už chvíli 🙂 naše oblíbené jogurtové chleby se sušeným. Přišlo mi divný, že jsou pořád překynutý, ušatý, ale snědli je hned stejně. Už jsem i dávala jen 6g. Tak, a teď tady vidím jasné vysvětlení 🙂 🙂 :). Tak sdílím spíš pro vaše pobavení, protože mi dneska sušené kvasnice došly a já hledala, jak převést na čerstvé, které v lednici byly.
    Mějte se krásně a díky za recepty.

    • Dobrý den, Simono,
      to je fajn, že jste na to došla! U novějších receptů už píši, že jde o čerstvé droždí a časem to snad přepíšu i u těch receptů starých.
      Ať se Vám pečení daří!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.