Marmeládu si občas vychutnám na chlebu s máslem (domácím, kváskovém, mňam…!), jindy nám namažu palačinky nebo lívanečky, výborná je i v koblihách; o vánocích bez ní nemůže být oblíbené slepované linecké cukroví.
K těm nejmilejším a nejchutnějším u nás  jednoznačně patří jahodová, ale já třeba dávám přednost pikantní meruňkové, mirabelkové nebo právě višňové.

V čase dozrávání višní všechny kolemletící špačky v duchu prosím, aby naše dvě maličké višničky přehlédli a usadili se až na vrcholku rozložité staré třešně – až úplně nahoru, do jejího vršku se nedostaneme, třešně jsou tam břichaté sladkou šťávou a přezrálé až do černa.
Vedle mdle sladkých třešní jsou višně mnohem chutnější jak v domácím džusu, tak třeba v marmeládě. A tak když kamarádka vařila višňovou marmeládu s čokoládou, chtěla jsem ji také vyzkoušet. Recept je maličko pozměněný a v závěru je přilito trochu rumu, díky kterému marmeláda úžasně voní.

SUROVINY:

1,75-2 kg vypeckovaných višní
1-1,2 kg cukru
200 g čokolády (s obsahem kakaa min. 50 %)
20 g citrusového pektinu (nebo 2 Pektogely)
rovná lžička kyseliny citronové
80-100 ml rumu, který můžete vynechat, je-li marmeláda určená dětem

 

Cherry - višně v čokoládě

 

POSTUP:

Odpeckované višně nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem (pozor na stříkající šťávu – velice barví), vlijeme do širšího kastrolu a přivedeme na 10-15 minut k varu. Ráda používám kastrol nepřilnavý, pak se nemusím bát, že se ovoce nebo později vařící marmeláda přichytí ke dnu.
Pektin (Pektogel) smícháme s několika lžícemi cukru a za stálého promíchávání vsypeme do vařícího ovoce. Směs přivedeme znovu k varu a provaříme asi 5 minut.

Vmícháme zbytek cukru a kyselinu citronovou, a když višně začnou vařit, odebíráme pěnu, pokud se tvoří na hladině.
Po několika minutách varu je možné zkusit pevnost marmelády – stačí jí kápnout na studený talířek. Kapka by měla začít tuhnout – je-li stále tekutá, ještě chvíli provařujeme. V opačném případě (kapka chládnoucí marmelády na talířku tuhne) do kastrolu vsypeme nastrouhanou čokoládu, promícháme s marmeládou, přivedeme ji k varu, minutu povaříme a sporák vypneme.

Do hotové Cherry vlijeme a vmícháme rum a ihned ji plníme do předehřátých sklenic. Dobře je zavíčkujeme a na 5 minut obrátíme dnem vzhůru. (Stalo se mi asi dvakrát, že sklenice nebyla zavřená úplně dobře a marmeláda z otočené částečně vytekla. Od té doby je převracíme v hluboké míse. Kdyby marmeláda mínila vytéct, je úklid snadnější. Ale když u nás dodělává marmeládu manžel, sklenice nepřevrací vůbec – a také dobře chytnou. Je to na Vás, který způsob si vyberete :-) )

Kombinace višně – čokoláda – rum opravdu chutí hodně připomíná bonbony Cherry. Vyzkoušejte a uvidíte sami!