Chléb pro celou rodinu

Chléb pro celou rodinu je veliký, lehký jako dech, pružný a voňavý. Pokud ho nespotřebujete hned den po upečení, vydrží díky bramborám vláčný opravdu dlouho.
Suroviny:
200 ml kefíru
120 ml vody
3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
120 g strouhaných vařených brambor
150 žitné chlebové mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky jemné
250 g hladké mouky
15-17 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Po vymísení ho přendáme do mísy, kde pěkně nakyne. Pak propracujeme, uděláme úzký, dlouhý bochník a dáme ho nakynout a plech s pečícím papírem nebo fólií.
Po vykynutí potřeme vejcem a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/10 min, 170-180°C/asi 30-40min).
Hotový opatrně dáme na mřížku vychladnout.

3 komentářeLeave a comment

  • Dnes jsem zadělala a zítra musím znovu, jelikož dnešní se zítřka nedožije 🙂 vynikající recept děkuji moc. Hladkou jsem zaměnila za špaldovou a fakt to nemá chybu

  • Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela chléb pro celou rodinu dle Vašeho receptu a byla jsem moc spokojená. Jen jsem nevěděla, jaký olej se přidává ( dvě lžičky), zda slunečnicový, či olivový. Nakonec jsem dala olivový a chtěla bych vědět, zda je to jedno, nebo prostě s kterým olejem je to lepší. Moc děkuji.

    • Dobrý den, olej přidávám stolní (pokud dávám), ten olivový si nechávám na focacciu a další italské pečivo 🙂
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.