Chléb pro celou rodinu je veliký, lehký jako dech, pružný a voňavý. Pokud ho nespotřebujete hned den po upečení, vydrží díky bramborám vláčný opravdu dlouho.
Suroviny:
200 ml kefíru
120 ml vody
3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
120 g strouhaných vařených brambor
150 žitné chlebové mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky jemné
250 g hladké mouky
15-17 g droždí
Postup:
suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Po vymísení ho přendáme do mísy, kde pěkně nakyne. Pak propracujeme, uděláme úzký, dlouhý bochník a dáme ho nakynout a plech s pečícím papírem nebo fólií.
Po vykynutí potřeme vejcem a dáme upéct do vyhřáté trouby (200°C/10 min, 170-180°C/asi 30-40min).
Hotový opatrně dáme na mřížku vychladnout.