Hodně starý recept. Kdysi jsem ve svém sešitě našla poznámku – kynuté s kostičkami uzeného? – popřemýšlela, jak udělat, vytvarovat trochu jinak, než obvyklé pečivo a vznikl tento copan. Je zajímavý tvarově, nádherně voňavý a měkounký.
Dnes bych ho zadělala na omládek, byl by ještě malinko lepší.

 

Suroviny:

200 ml vody
100 g hustého kvásku
(ti, co žitný kvásek nemají, můžou dát víc vody – 230 ml a hladké mouky – 460 g)
1,5 lžičky soli
400 g hladké mouky
17 g čerstvého droždí
2 lžičky cukru

A po částečném promíchání přidáme prochladlou masovou směs:
na 2 lžících oleje vysmažíme 200 g krájené libové anglické slaniny

Postup:

Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, vyválíme válečky a upleteme z nich cop. Uložíme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme nakynout.
Po vykynutí pomašlujeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě prvních 5 minut při 200°C, pak 30 – 35 minut při 170°C.